Update Original Unverpackt en Bag&Buy: Supermarkten zonder verpakkingen in Berlijn, Antwerpen en straks ook in Nederland
Loop een willekeurige supermarkt binnen en een kleurige kakofonie van schreeuwerige verpakkingen straalt je tegemoet. Verpakkingen hebben een slechte naam, zeker in het duurzaamheidskamp. In de Duitse hoofdstad startte om die reden een supermarkt die het helemaal zonder verpakkingen doet.
Update 29 september 2014 (Oorspronkelijk gepubliceerd op 17 september 2014):
Crowdfundactie Bag&Buy voor eerste verpakkingsloze winkel in Nederland
Toeval of niet, te midden van alle aandacht rond Original Unverpackt en de Zero Waste Shop Robuust in Antwerpen startte vrijdag ook in Nederland een financieringscampagne voor een verpakkingsvrije supermarkt. Dit op initiatief van Wim van Dijk, handelaar in de zelftap- en zelfschepsystemen die zo’n winkelconcept nu net nodig heeft.
De crowdfundcampagne op Doorgaan.nl heeft op moment van schrijven bijna 30% van het doelbedrag binnen en met nog bijna twee maanden te gaan zal ook deze winkel er vast komen. Leuk detail is dat de eerste Bag&Buy shop zal komen in de stad die het grootste bijdrage in de financiering heeft.
Mooi initiatief, al wordt ook dit vermoedelijk vooral een sympathieke delicatessenshop. Een supermarkt zonder verpakkingen heeft nu eenmaal niet louter voordelen, zie hieronder het oorspronkelijke bericht.
// Einde update.
‘Winkelen zonder afval’
Verpakkingsmateriaal is precies dat, een omhulsel voor hetgeen je daadwerkelijk wilde hebben. Na gebruik van de inhoud verliest de verpakking zijn waarde en is het direct afval, als het tegenzit kom je het jaren later tegen in de plastic soep. Zonde, vonden de Duitse dames Milena Glimbovski (24) en Sara Wolf (31).
In Berlijn openden ze een nieuw supermarktconcept waar iedereen zijn eigen potjes, bakjes en flesjes meeneemt en precies zoveel rijst, yoghurt of brood afweegt als op dat moment gewenst is. Niets te weinig, niets teveel omdat er geen geschikte verpakking voorhanden is; verpakkingen zijn überhaupt niet voorhanden.
Verpakkingen niet alleen maar slecht
Een sympathiek plan, grotendeels toe te juichen. Als je een zak droge pasta thuis direct in een mooie glazen pot overkiepert dan heeft de plasticverpakking weinig nut. Neem gewoon de lege pot mee naar de winkel en bespaar grondstoffen en afval. Ook de vruchten die je thuis direct op een mooie schaal uitstalt kunnen prima zonder verpakking, en zo zijn er nog voorbeelden te over.
Voor andere producten hebben verpakkingen wel degelijk een belangrijke functie. Ze beschermen de inhoud tegen schokken, bacteriën en tegen andere invloeden die de smaak en voedingswaarde aantasten. Hoe goed je je potjes en flessen ook schoonmaakt, sterieler dan een luchtdichte plasticverpakking of een kartonnen melkpak worden ze nooit.
Blijven nadenken, zeker als het om eten gaat
De optie die het duurzaamst lijkt is niet altijd daadwerkelijk het meest verantwoord. Zonder winkelverpakking blijven vleesproducten en zuivel veel minder lang goed, worden crackers en nootjes eerder slof en verliezen ook groenten en kruiden hun smaak.
Als je een jaar lang verpakkingsvrij leeft maar je moet vanwege die levenswijze zo af en toe eens een krop sla of misschien wel een biefstukje weggooien dan is alle duurzaamheidswinst van het ogenschijnlijk groene gedrag direct teniet gedaan, vraag dat maar aan de LCA experts.
Verpakkingsvrij leven niet zonder meer duurzaam
Afvalvrij shoppen betekent dus erg goed plannen en regelmatig kliekjes eten. En ook dan nog zul je simpelweg veel vaker naar de verpakkingsvrije winkel moeten. Doe je dat met de auto dan.. je raadt het al. En was je je lege flesjes en potjes even snel af in een halfvolle vaatwasser omdat je ze nú nodig hebt.. je raadt het al..
Verpakkingen zijn kortom echt zo gek nog niet. Laat ze weg waar het kan, gebruik ze waar het moet, recycle ze hoe dan ook en laat je vooral niet teveel wijsmaken. De papieren tas van gerecycled papier bijvoorbeeld – die de dames in het filmpje aanbieden aan degenen die hun eigen flesjes en potjes ‘vergeten’ – is stiekem bijna altijd beroerder voor het milieu dan een dun plastic tasje.
Bron: Trouw
ImageCredit: Original Unverpackt (Photos by Jendrik Schröder)
Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
Bovendien maakt packaging zo’n ontzettend klein deel uit van het eigenlijke enenergieverbruik dat het misschien juist wel beter is om méér verpakking te gebruiken dan minder. Bij sommige producten gaat dit natuurlijk sowieso niet op, maar bij anderen is het toch wel heel erg prettig dat ze langer goed blijven. Bijvoorbeeld vlees, wanneer dat lieve varkentje voor ons gestorven is moeten we hem toch in ieder geval opeten in plaats van laten bederven zonder verpakking en dan maar weggooien…
Toevallig kwam ik laatst dit plaatje tegen waarin de carbon footprint van Ben & Jerry’s wordt gemapped. ik denk dat er bij andere posten misschien toch wel iets meer winst te behalen is..,.
hmm dit plaatje dus
http://postimg.org/image/qs0ctxeqn/