Subsidie voor 831 zonprojecten; Energieneutraal zorghotel

Zorghotel Zwanenhof Zenderen, via Nohnik

Een snelle greep uit de duurzame pers- en nieuwsberichten. In deze editie o.a. toekomstbestendige ziekenzorg, eerste fase SDE+ 2016 toegekend en miljoenen bomen voor Mexico.

1. Inhaalslag zonnepanelen in Nederlandse energiemix

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland heeft bekendgemaakt welke duurzame energieprojecten in aanmerking komen voor de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie (SDE+). In voorgaande jaren was er kritiek dat windparken alle steun voor de neus van zonne-energie wegkaapten. Dit jaar is zon-PV de grote winnaar: van de 986 toekenningen gaan er 831 naar zonnepanelen. Dat levert 179 megawatt aan zonnestroom op. In deze eerste fase is € 4 mrd subsidie toegekend. Later dit jaar opent een tweede ronde voor nog eens € 5 mrd, 25 procent meer dan eerder aangekondigd.

2. Cirkelvormig en deels circulair zorghotel zelfvoorzienend

Vergader- en conferentiecentrum De Zwanenhof in het Overijsselse Zenderen breidt zijn activiteiten uit met een zorghotel. Dit zorgcentrum biedt revalidatiefaciliteiten voor geblesseerde sporters en voor patiënten die na een verblijf in het ziekenhuis nog niet functioneren zonder mantelzorg. Het nieuwe gebouw krijgt 60 kamers, bestaat grotendeels uit hout, voorziet in zijn eigen energie met zonnepanelen en is ontworpen voor Breeam-duurzaamheidslabel ‘Excellent’. Dankzij goede isolatie, strategische zonneschermen en warmtepompen is de energiebehoefte voor warmte en koude klein. Oplevering staat gepland voor 2017.

3. Toch flinke subsidies voor bijstook biomassa in kolencentrales

Capture

In aantal projecten mag zon-PV dan de winnaar zijn, afgezet naar toegekende bedragen voeren kolencentrales (!) de lijst voor duurzame energiesubsidies aan. Moderne elektriciteitscentrales kunnen 30 tot 40 procent hout meestoken. Dit helpt Nederland op weg naar het 2020-doel van 14 procent hernieuwbare energie. De toegekende subsidie heeft echter een looptijd van acht jaar. Gedurende die periode loont het om geïmporteerd hout én steenkool te verbranden. Wel hernieuwbaar, niet per se duurzaam.

4. Mexico poot 18 miljoen nieuwe bomen tegen smog

In de strijd tegen de ongekende luchtvervuiling in en rond Mexico stad lanceert het Mexicaanse Ministerie van Milieu een groot bomenplantprogramma. In maart dit jaar lag het leven in de Mexicaanse hoofdstad en de omringende voorsteden goeddeels stil door smog. Met de aanplant van 18 miljoen bomen hoopt minister Rafael Pacchiano herhaling van de luchtvervuilingsniveaus te voorkomen. De bomen nemen tijdens hun groei een deel van het stof en de vervuiling op en filteren de lucht. Naast de aanplantactie haalt Pacchiano ook 1.000 oude taxi’s van de weg.

5. Fiscale korting voor benzineslurpers met excuusaccu vervalt

De Eerste Kamer heeft de Wet Autobrief II aangenomen. Daarmee vervalt de aantrekkelijke bijtellingsregeling voor plugin-hybride auto’s definitief. In de lease geldt vanaf 1 januari 2017 een bijtellingstarief van 22 procent voor auto’s met een brandstofmotor, ook als die ondersteuning krijgt van een elektrische hulpmotor. De fiscale stimulans voor hybrides bleek in de praktijk weinig duurzaam: veel leaserijders doken op de fiscale korting maar namen praktisch nooit de moeite om de accu’s op te laden. Voor puur elektrische auto’s blijft wel een verlaagde bijtelling van 4 procent bestaan, tot in ieder geval 2020.

Imagecredit: Nohnik Architecten

Thijs ten Brinck

Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Dit vind je misschien ook leuk...

4 reacties

 1. 18 jul 2016

  […] Shell liep de miljardensubsidie voor het offshore windpark Borssele mis maar behoort wel tot de 831 partijen die SDE-subsidie voor zon-PV hebben binnen gehaald. Dat blijkt uit het overzicht van de gunningen. […]

 2. 18 jul 2016

  […] van EAZ hebben een vermogen van 10 kilowatt en in de laatste ronde voor de SDE-subsidies zijn er in Groningen negen windenergieprojecten goedgekeurd, met opvallend bescheiden vermogens van […]

 3. 21 jul 2016

  […] verdeling van de eerste € 4 mrd Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+) is inmiddels bekend en in het najaar zet RVO.nl de […]

 4. 10 aug 2016

  […] Wiebes ziet de afgebouwde subsidies voor hybrides als duur leergeld. Wiebes in Autoweek: “We hebben er zes miljard […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.