Onderzoek naar effecten CO2-opslag in de zeebodem

Onderzoekers gaan nabij Schotland onderzoeken wat de effecten van een lek zouden zijn wanneer er CO2 onder de zeebodem zou worden opgeslagen.

Koolstofdioxide opslaan in oude gasvelden

Teneinde de opwarming van de aarde tegen te gaan overwegen veel landen CO2 af te vangen en op te slaan in lege gasvelden. Deze plannen zorgen vaak voor veel ophef van omwonenden en milieuorganisaties, vooral uit angst voor lekkages. Om te zien wat de effecten van een lek zouden kunnen zijn en hoever deze zouden reiken hebben de wetenschappers een proef opgesteld.

Hiertoe zinken ze een systeem af dat een maand lang tussen de 80 en 800 kilo CO2 laat bubbelen vanaf de bodem. Ondertussen wordt gemonitord hoe het zeeleven in de nabijheid hier op reageert. De verwachting is dat de zuurtegraad van het water rondom het ‘lek’ flink zal stijgen. Hierdoor wordt het o.a. voor schelpdieren lastig om hun huisjes te bouwen, aangezien de kalk waaruit de schelpen bestaan waarschijnlijk oplost in het zure water. Wegvallen van deze soorten zou weer verstrekkende gevolgen kunnen hebben voor het ecosysteem als geheel.

Bron: BBC

Thijs ten Brinck

Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.