Twijfels Britse ‘Green Deal’

The Green Deal, subsidie op isolatie om energie en emissies besparen en Britse huizen goedkoper en comfortabeler in gebruik te maken wordt niet onverdeeld enthousiast ontvangen. 

Subsidie voor isolatie

In de basis is het een uitstekend plan, de Britse overheid financiert het verbeteren van de isolatie in oude huizen. Vervolgens betalen huiseigenaren de investering in de opvolgende jaren geleidelijk terug via besparingen op de energierekening.

Helaas dreigt de regeling vooral gunstig uit te pakken voor de wat duurdere huizen die al redelijk goed geïsoleerd zijn. Verdere verbetering van de isolatie is in deze gevallen zeer duur terwijl de energiewinst juist veel lager uitkomt. Hierom zal het jaren duren voor de investering zich terugbetaald en genieten de beter bedeelden van een langlopende rentevrije lening op verbeteringen aan de woning.

Critici roepen de regering op de maatregel daarom alleen toe te passen voor kleinere huizen en bij mensen die de investering niet zelf kunnen dragen. Opwaarderen van slecht geïsoleerde kozijnen en zolders heeft een veel sterker effect, tegen een fractie van de prijs.

Bron: BBC
I
mageCredit: getwired @ sxc.hu

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.