‘Edge’ naar New York; Praktische bezorgdrone van Mercedes

The Edge, via OVG Real Estate

 5 snelle highlights uit de duurzame actualiteit:  Nederlandse kantoorinnovatie de grens over, pragmatische dronebezorging, einde voor diesels, zonnepanelen zonder huurverhoging en auto op zonne-energie.

1.OVG exporteert duurzaam kantoorsucces naar Duitsland en VS

Vastgoedontwikkelaar OVG opende eind 2014 aan de Zuidas het innovatieve kantoor ‘The Edge’. Vervolgens won OVG praktisch alles wat er in het veld van duurzaam bouwen te winnen is. Dat succes exporteert OVG nu naar Berlijn en naar New York, met een eigen vestiging. Als ‘duurzaamste kantoor’ bleef The Edge lang onovertroffen maar in april heeft Counterflow uit Geleen de lat weer hoger gelegd.

2.Mercedes tovert bestelbus om in drone-vliegdekschip

Pakketjes die vanaf het distributiecentrum kilometers naar klant vliegen. Het klinkt fantastisch maar dat maakt het nog niet realistisch. Mercedes maakt de hype praktisch, met drones als verlengstuk van een moderne maar gewone bestelbus. Vanaf het dak vliegen de drones de laatste meters autonoom naar de klant. De menselijke bezorger belt ondertussen ouderwets aan voor de zwaardere pakketten.

3.‘Renault faseert dieselmotoren volledig uit’

Vanwege Volkswagen’s sjoemelschandaal scherpt de Europese Unie de uitstootgrenzen en eisen voor dieselmotoren flink aan. De Franse autobouwer Renault heeft het daar volgens bronnen van Reuters moeilijk mee. Zo moeilijk dat het merk verwacht over een aantal jaar helemaal geen diesels meer te verkopen. Voor kleinere modellen als de Clio zou een Euro 6-diesel al in 2020 te duur zijn. In 2015 sleet Renault in Europa nog ruim 900.000 diesels, 60 procent van de totale verkopen van het Franse merk binnen de EU.

4.Zonnepanelen voor 4.000 woningen, zonder huurverhoging

Woningcorporatie Kennemer Wonen voorziet 4.000 van zijn woningen van zonnepanelen. Het bedrijf spreekt van een ‘gigantisch groen en geldbesparend cadeau’ voor zijn huurders in de regio Alkmaar en verrekent de duurzame energie niet in de huurprijs. Vanaf begin 2017 verwacht de corporatie wekelijks 25 systemen te installeren. Elke woning krijgt maximaal zes panelen. Directeur Dick Tromp: “Het is de bedoeling dat in 2022 de woningen van Kennemer Wonen gemiddeld energielabel B hebben. Het plaatsen van de zonnepanelen versnelt het behalen van dit doel.”

5.Startup Sono heeft geld binnen voor auto op zonne-energie

De Duitse startup Sono Motors heeft bijna € 200.000 bij elkaar geschwarmfinanzierd via IndieGogo. Het geld is bestemd voor de ontwikkeling van een elektrische microauto op zonne-energie. Al in 2018 hoopt het team uit München zijn Sono Sion te verkopen. De geslaagde crowdfunding is dus vooral een mooie stap om echte financiers te overtuigen. Dat rijden op eigen zonnestroom kan, bewijst de Eindhovense Stella.

Imagecredit: OVG Real Estate

Thijs ten Brinck

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.