TU Delft en Eindhoven winnen Solar Challenge 2015, Twente verdienstelijk tweede

Na een ongekend spannende strijd heeft het Nuon Solar Team opnieuw de World Solar Challenge gewonnen. Slechts enkele minuten later nam ook het Solar Team Twente een duik in de finish-fontein in het Australische Adelaide.

Update 25 oktober 2015: Nog een Nederlandse winnaar, Eindhoven wint de cruiser klasse!

Delft prolongeert daarmee zijn titel in de prestigieuze zonnerace, Twente heeft (na een derde plaats in 2013) overduidelijk laten zien dat het in deze race thuis hoort. Twente lag het grootste deel van de race aan kop maar moest op enkele honderden kilometers voor de finish Delft voorbij laten gaan.

Net niet de zo belangrijke eerste plaats dus voor Twente (zie het oorspronkelijke bericht hieronder) . Onderstaande tweet van CvB-voorzitter Van der Chijs van de Universiteit Twente lijkt echter een sterk aanknopingspunt om toch ook voor de zonnerace van 2017 een sterke Twentse zonnewagen op te tuigen. Zonder Twente is er voor Delft anders ook niets meer aan. 😉

De Stella Lux uit Eindhoven, die strijdt in de Cruiser Class voor meer praktisch bruikbare maar ook tragere zonneauto’s, is nog onderweg als tweede gefinisht. Eindhoven bezette al sinds het begin van de race de tweede plek, na een check door de jury is Stella op punten (voor praktische bruikbaarheid) toch tot kampioen uitgeroepen!

Na de eerste en tweede plek voor Nederland in de raceklasse nu dus ook nog goud met een zonne-auto waarmee je ook boodschappen kunt doen. Maximale score voor de drie Nederlandse universiteitsteams en een nog mooier podium dan in 2013, sterk werk!

Hieronder het oorspronkelijke bericht van 1 mei 2014:

De sollicitatierondes voor het SolarRace team van de Universiteit Twente zijn in volle gang. Begin juli wordt bekend gemaakt welke UT- en Saxionstudenten in 2015 naar Australië mogen afreizen om te racen op zonne-energie. Op het team in wording ligt dit jaar een extra zware last.

Alleen de volle winst telt

Sinds 2005 doen de Universiteit Twente en Hogeschool Saxion uit Enschede mee aan de World Solar Challenge. Afgelopen jaar werd met een prachtige derde plaats een voorlopig hoogtepunt behaald maar voor de komende editie verplaatsen de belangrijkste grondleggers en fincanciers van het team, de UT en het Saxion, de lat naar het hoogst haalbare. Alleen de eindwinst is goed genoeg.

De afgelopen jaren is het Solar Team Twente van een meedoen-is-belangrijker-dan-winnen-team verworden tot een professionele organisatie die gevaarlijk in de buurt van eeuwige concurrent TU Delft weet te komen. Dit jaar zetten de UT en Saxion daarom alles op alles om in 2015 daadwerkelijk als wereldkampioen terug naar Nederland te kunnen komen.

Meer geld, maar wellicht voor het laatst

Om dit mogelijk te maken voeren de beide onderwijsinstellingen de ondersteuning en financiële bijdrage voor het team stevig op. Aan deze committent is wel een ultieme voorwaarde gesteld; wordt de Solar Race niet gewonnen dan stopt daarna de ondersteuning vanuit UT en Saxion.

Volgens Victor van der Chijs (collegevoorzitter UT) en Wim Boomkamp (Saxion) wegen alleen bij winst de kosten op tegen marketingwaarde voor de beide instellingen, alsook voor alle andere partners uit de regio.

Niets mis met ambitie maar de concurrentie zit natuurlijk ook zeker niet stil. Ik hoop van harte dat het verse Solar Team de belofte waar maakt maar als alle deelnemers hierin zo stellig zijn dan wordt het voor de winnaar in 2015 wel heel makkelijk ook in 2017 te winnen..

Bron: UT Nieuws
ImageCredit: solarteam.nl 

 

Dit vind je misschien ook leuk...

4 reacties

  1. 06 aug 2016

    […] zonnepanelen maken in zonneraces of in satelliet-toepassingen het verschil. Als ruimtegebrek geen rol speelt zijn de minder […]

  2. 15 aug 2016

    […] de wind in. Kijken kan op de dijk bij Den Helder en belooft spektakel: De organisatie ziet de World Solar Challenge, Eco-Marathon en de Friese Solar Boatrace als grootste […]

  3. 07 sep 2016

    […] De Duitse startup Sono Motors heeft bijna € 200.000 bij elkaar geschwarmfinanzierd via IndieGogo. Het geld is bestemd voor de ontwikkeling van een elektrische microauto op zonne-energie. Al in 2018 hoopt het team uit München zijn Sono Sion te verkopen. De geslaagde crowdfunding is dus vooral een mooie stap om echte financiers te overtuigen. Dat rijden op eigen zonnestroom kan, bewijst de Eindhovense Stella. […]

  4. 07 okt 2017

    […] zijn beiden volgers én aanjagers van de energietransitie. Timo racete tijdens zijn studie in een zonneauto door Australië en zet als mede-oprichter nu de populaire houten windmolens van EAZ Wind in de markt. Peter focust […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.