A’dam Arena 3 uur zelfvoorzienend met oude Nissan-accu’s

Karen Blue, via Flickr Creative Commons

Update: De zonnepanelen bovenop de Amsterdam Arena slaan overschotten zonnestroom binnenkort op in een grote accu. Op zijn laatst in 2020 kan Ajax thuiswedstrijden bij stroomuitval duurzaam uitspelen.

Update 1 december 2016: Autobouwer Nissan en de techbedrijven Eaton en The Mobility House installeren in de Amsterdam Arena een accusysteem van 4 megawattuur. Het opslag- en noodstroomsysteem is samengesteld uit hergebruikte accu’s van 280 Nissan Leafs. In juni dit jaar maakte Henk Markerink, CEO van de Amsterdam Arena, al bekend dat het voetbalstadion naast extra zonnepanelen ook een accusysteem zou krijgen.

The Mobility House realiseerde met de Duitse autofabrikant Daimler eerder dit jaar een accusysteem op basis van 1.000 versleten elektrische Smarts. In de industrie laait ondertussen een discussie op over het hergebruik van de accu’s uit elektrische auto’s. Partijen als Daimler, Nissan en ook BMW geloven in een tweede leven als stationaire opslag. Tesla en marktonderzoeker Lux zien meer waarde in directe recycling van de accu’s. ‘De accutechnologie gaat zo snel vooruit dat de grondstoffen in ruwe vorm meer waarde hebben.’

Het oorspronkelijke bericht van 13 juni 2016 hieronder.


Geen noodaggregaat meer nodig

Het Ajax-stadion krijgt waarschijnlijk al volgend jaar lente een accu met een vermogen van 4 megawatt. Dat schrijft Het Parool in een interview met stadiondirecteur Henk Markerink.

De opslagcapaciteit van de accu, ter grote van een zeecontainer, is volgens Markerink vergelijkbaar met ‘een paar honderd’ elektrische auto’s. Een precieze capaciteit is niet genoemd maar bij stroomuitval draait de Arena nog 3 uur door op de opgeslagen energie.

De accu is op zijn vroegst komend voorjaar operationeel. Het EK van 2020 geldt als harde deadline. De accu vervangt dan de door de Uefa verplichtte noodstroomvoorziening op diesel. Het Amsterdamse Klimaatfonds AKEF leent de Arena het investeringsbedrag voor de accuopslag. Kosten zijn niet genoemd.

Lagere piektarieven en LED-veldverlichting

Naast de accu investeert de Amsterdam Arena samen met Philips ook in veldverlichting met LED-lampen. Die verbruiken een derde minder elektriciteit dan de huidige verlichting. De Arena neemt de LED-lampen nog voor de jaarwisseling in gebruik.

Het Ajax-stadion voorziet nu, met 4.200 zonnepanelen op het dak, duurzaam in 15 procent van zijn totale stroomverbruik. Tijdens vernieuwingsslag komen er nog eens 4.000 PV-panelen bij. De LED-lampen en de accu verduurzamen het stadion verder, maar drukken ook de operationele kosten.

Overdag gaat de zonnestroom van het stadiondak voor een belangrijk deel rechtstreeks het net op. Het verbruiksprofiel van de Amsterdam Arena kent juist grote pieken in de avond, wanneer Ajax zijn meeste wedstrijden speelt en vrijwel alle andere evenementen plaatsvinden. De accu vlakt de zonnestroom- en verbruikspieken af, waardoor het stadion zijn eigen duurzame energie beter benut en bespaart op piektarieven die de energieleverancier nu in rekening brengt.

Bron: Parool / Imagecredit: Karen Blue, via Flickr Creative Commons (Cropped)

Thijs ten Brinck

Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

6 reacties

  1. Lomito schreef:

    Ik mis een uitgebreide kostenvergelijking tussen zonnepanelen+accu’s en noodaggregaten gebaseerd op het aantal keren dat de stroom uitvalt per jaar. Die is namelijk vrijwel nihil en daarmee ook de noodzaak om stroom te bufferen. Feitelijk is er geen noodzaak om noodstroom te voorzien, het gaat hier immers niet om leven en dood zoals in een ziekenhuis.

    Waar het hier om draait, en dat zullen we zeer waarschijnlijk nooit vernemen, is de hoeveelheid subsidie die men heeft weten binnen te harken met deze flauwekul.

    • Thijs schreef:

      Noodaggregaten hebben één functie, deze accu’s vervullen er zeker vijf. Opslag, peakshaving, frequentie-ondersteuning, handel en dus back-up.

      Noodstroom is een eis voor internationale wedstrijden. Paniek in een duister stadion of rellen in het donker zijn zeker een zaak van leven en dood.

      • Lomito schreef:

        Bij noodverlichting praten we wel over een andere opslagcapaciteit dan bij volledige wedstrijdverlichting. Deze zaken worden hier door elkaar gehaald om de zaak voor stroomopslag te bepleiten. Niet nodig, pure (subsidie)geldverspilling. Als de Arena deze zaken uit eigen zak wil realiseren is dat uiteraard hun goed recht maar zodra er publiek geld naar toe moet is dit verspilling.

  1. 06 aug 2016

    […] De Sonnenbatterie Pro is beschikbaar met tot 240 kilowattuur opslag en begeeft zich op het peak shaving-terrein van de Tesla Powerpack. Als klap op de vuurpijl schaarde het Amerikaanse General Electric (GE), […]

  2. 29 aug 2016

    […] elektriciteit. Een accupakket met een vermogen van 4 megawatt en de opslagcapaciteit van ‘een paar honderd’ elektrische auto’s vervangt de dieselgenerators die de stroomvoorziening in het stadion nu garanderen. Het […]

  3. 14 sep 2016

    […] House en energiedienstverlener Getec. The Mobility House bouwt in Nederland het accusysteem dat de energievoorziening in de Amsterdam Arena […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.