Bitcoin bestaat 10 jaar, en verbruikt meer stroom dan Oostenrijk

Peabody Energy, via Wikimedia Creative Commons

Op 31 oktober 2008 slingerde de (nog altijd onbekende) cryptovisionair Satoshi Nakamoto zijn bitcoin-whitepaper de wereld in. De eerste en verreweg bekendste cryptomunt bestaat daarmee vandaag 10 jaar. 

Energieke verjaardag

Update 31 oktober 2018: Ter ere van deze mijlpaal toch maar weer eens kijken hoe het staat met het de koers en het energieverbruik..

De koers staat volgens Coindesk op $ 6,278 per bitcoin, ongeveer $ 500 minder dan twaalf maanden geleden. Het energiegebruik staat volgens Digiconomist nu op 73,1 terawattuur (TWh) per jaar, ongeveer 50 TWh meer dan twaalf maanden geleden. Daarmee verbruikt bitcoin meer elektriciteit dan Oostenrijk. Gefeliciteerd met bitcoin, wereld.

Eerdere berichten over de energiehonger van bitcoin hieronder.


Energiehonger blockchain blaast gesloten kolencentrale 2e leven in

De Australische techbedrijf IOT Group heeft een contract gesloten met energieconcern Hunter Energy voor elektriciteitslevering aan een nieuwe blockchain-campus. Daartoe heropent Hunter een in 2014 gesloten kolencentrale.

Herkansing voor kolencentrale 

Update 12 april 2018: Het energiegebruik van de bitcoin en andere cryptovaluta blijft maar stijgen. Ook nu de bitcoin-koers al maanden op zijn best zijwaarts beweegt, loopt het energieverbruik nog steeds steil omhoog.

In Australiërs is elektriciteit duur. Volgens de IOT Group speelt het continent daarom tot nog toe geen rol van de betekenis in de energievretende blockchainwereld. Om dit specialisme wel op te bouwen, realiseert het techbedrijf een centrum voor cryptostartups in New South Wales.

Unique Selling Point: Goedkope kolenstroom.

Dé trekker van het het Blockchain Application Centre is elektriciteit tegen 20 procent van de consumentenprijs. Op het terrein van de in 2014 gesloten RedBank-kolencentrale verstoken de servers van de startups straks kolenstroom tegen A$50 tot A$80 (€30-50) per megawattuur. Dat kan omdat IOT de stroom ‘voor de meter’ van de heropende kolencentrale zal afnemen.

Alsnog te duur voor bitcoin-miners

Onder de huidige marktcondities is dat alsnog te duur om winstgevend bitcoins te minen. Voor nieuwe initiatieven is het echter stukken aantrekkelijker dan de A$280 die Australiërs normaal betalen per MWh.

Redbank is een relatief kleine kolencentrale met een vermogen van 151 megawatt. De centrale kwam in 2001 in bedrijf en draaide op laagwaardige resten uit een nabijgelegen kolenmijn. Ondanks de goedkope (en CO2-intensieve) brandstof kwam de centrale niet uit de kosten en viel al in 2014 het doek. In 2019 gaat de centrale weer open. Het Blockchain Application Centre doet in eerste aanzet aanspraak op een vermogen van 2 MW achter de meter.

Eerdere berichten over de energiehonger van bitcoin hieronder.


Bitcoin komende week alweer dubbel zo hoog als november 2017

Na de dolle rit de afgelopen maanden staat de bitcoinkoers nu toch een goeie 25 procent hoger dan begin november vorig jaar. Het energiegebruik van het bitcoingebeuren is in dezelfde periode verdubbeld. 

Bitcoincrash bracht Chinese miners niet van hun stuk

Update 15 februari 2018: In de herfst van 2017 was de gigantische energieconsumptie van all things crypto kortstondig een gespreksonderwerp bij de koffieautomaat. Daarna ging het al snel vooral weer over de exploderende en vervolgens net zo snel verdampende koers.

Helaas betekent de afgezwakte aandacht voor het energiegebruik niet dat de cryptocommunity dat probleem getackeld heeft. In tegendeel: Terwijl de koers sinds 5 november ontplofte van $ 7.500 tot $ 20.000, instortte tot onder de $ 7.000 en vervolgens weer opkrabbelde tot $10.000 liet het energiegebruik een veel voorspelbaarder koersverloop zien. Zonder spectaculaire horten en stoten klom dat verbruik gestaag op van 25 terawattuur (TWh) op jaarbasis tot inmiddels 49.2 TWh/jaar. Volgens Digiconomist.net ongeveer evenveel stroom als Singapore per jaar verstookt.

Bloomberg New Energy Finance raamt dat het tot een koers van $ 6.925 nog lucratief is om servers bij te schakelen in het bitcoin-ecosysteem. Dit energieverslindende feestje houdt dus nog niet op, niet vanzelf.

Eerder bericht van 5 november 2017 hieronder.


Crypto-mijnbouw verstookt nu tot 13 ton steenkool per bitcoin

Of de bitcoin het nieuwe goud of de nieuwe tulpenmanie is, zal de geschiedenis uitwijzen. Dat de digitale munt het betalingsverkeer véél efficiënter maakt dan alle grijze banken samen, klopt vanuit energieoogpunt in ieder geval niet. 

De bitcoin is nog lang niet duur genoeg

Bitcoin-records sneuvelen sneller dan dat je er over kunt tikken. Op moment van schrijven, stoeit de koers met de grens van $7.500 (€ 6.500). Tien keer meer dan toen ik in juni 2016 voor het laatst over cryptomunten schreef.

Wat flink meestijgt, is het energieverbruik dat is gekoppeld aan de bitcoins. Logisch: Hoe meer de virtuele munt waard is, hoe meer servers je winstgevend kunt laten roken ten dienste van het netwerk. De analisten achter Digiconomist schatten in dat het bij de huidige koers uit kan om jaarlijks 25 terawattuur (TWh) elektriciteit te verstoken binnen de Bitcoin-blockchain. Ter referentie: Nederlandse huishoudens en bedrijven samen verbruiken jaarlijks grofweg 120 TWh.

Efficiënte hardware versus minen wat je minen kan

Om transacties in bitcoin te valideren, lossen miners rekenkundige puzzels op. De beloning voor de energie die deze miners in het rekenwerk steken, keert de blockchain uit in nieuwe bitcoins. Zo komen er dagelijks 1.800 nieuwe bitcoins in omloop.

Het is onmogelijk om het stroomverbruik van alle individuele deelnemers in de blockchain te achterhalen. De analyse van Digiconomist bevat daarom onvermijdelijk aannames en daar valt altijd wat op af te dingen. Motherboard komt – uitgaande van de efficiëntst mogelijke hardware – aan een ondergrens van 1 gigawatt aan rekenvermogen om Bitcoin in de lucht te houden, wat neerkomt op een verbruik van minimaal 8 à 9 TWh per jaar.

Naarmate de bitcoins meer waard zijn, loont het inderdaad om dure rekenpaarden aan te schaffen die specifiek zijn ontworpen om de puzzels op te lossen. Bij een hoge koers loont het echter net zo goed óók om oudere meuk weer bij te schakelen om de virtuele munten bij elkaar te rekenen. In de rest van dit stuk neem ik de 25 TWh van Digiconomist daarom als gegeven. Misschien aan de hoge kant maar zeker de richting waarin de cryptomanie zich op korte termijn lijkt te storten.

Mijnbouw naar virtuele valuta is verre van virtueel

Met 1.800 nieuwe bitcoins per dag en 25 TWh per jaar vertegenwoordigt het ‘productieproces’ van elke nieuwe bitcoin een elektriciteitsverbruik van 38.000 kilowattuur (kWh). Bij de Nederlandse consumentenprijs van grofweg 20 eurocent per kWh kost het zo € 7.600 aan stroom om een bitcoin met een waarde van € 6.500 te maken.

Op de zolderkamer meegraven naar bitcoins is dus kansloos. De astronomisch dure bitcoin is ook bij de huidige koers nog te goedkoop. Zelfs voor botnets die gratis parasiteren op andermans hardware én energierekening. Bitcoin-mining kan alleen uit bij goedkope vierkante meters, lage loonkosten, een meewerkende overheid en bovenal spotgoedkope energieprijzen. Condities die in grote delen van China goed samenkomen.

Het overgrote deel van de bitcoin-miners leeft dan ook van overcapaciteit in Chinese kolencentrales. Omgerekend naar steenkool staat 38.000 kWh gelijk aan de energie in 4,7 ton kolen. Dan is de efficiëntie van de elektriciteitscentrale nog niet meegerekend. Stel dat een miner puur op kolenstroom draait, uit kolencentrales met een rendement van 35 procent, dan moet er een goede 13 ton aan echte kolen de grond uit én 35 ton echte CO2 de lucht in om om 1 virtuele bitcoin te verdienen.

Ai.

Belangrijke kanttekening daarbij is dat dit hoge energieverbruik per gecreëerde bitcoin alleen geldt bij de recordkoers van vandaag. Voor het merendeel van de 16,7 miljoen bitcoins in omloop is veel minder elektriciteit verstookt. Kanttekening de andere kant op is dat de beloning voor het valideren van transacties de komende jaren nog regelmatig zal halveren. Naar verwachting voor het eerst weer in juni 2020. Vanaf dan is hetzelfde rekenwerk nog slechts goed voor 900 bitcoin per dag.

Hoe krijgen we de bitcoin toekomstbestendig?

In de huidige markt koop je voor 1 bitcoin zeker 100 ton kolen en is de CO2-uitstoot gratis. Het crypto-feestje loopt wat dat betreft echt nog niet tegen zijn grenzen. Bitcoin uitroepen tot hét wereldverbeterende alternatief voor de grote boze banken ligt echter ook niet voor de hand. Zeker niet in deze vorm.

Het wereldwijde succes van Bitcoin heeft honderden partijen geïnspireerd om altcoins op de markt te zetten. Sommige daarvan zoals Ethereum, draaien op basis van aandeelhouderschap (proof of stake) in plaats van hard rekenen (proof of work) zoals Bitcoin. Voorstanders claimen dat Proof of stake energieverspilling minimaliseert, terwijl het decentrale karakter en ingebakken zekerheden van de blockchain behouden blijven.

Daarvan is nog lang niet iedereen in de crypto-wereld overtuigd. Sowieso heeft Bitcoin, als eerste en grootste cryptovaluta, verreweg de sterkste aanzuigende werking op nieuw geld en nieuwe miners. De meerderheid daarvan besluit tot nu toe democratisch om alles hetzelfde te houden. Duurzame en toekomstbestendige handel in bitcoins lijkt zo vooralsnog alleen haalbaar met een alternatieve bron voor hetzelfde astronomische energieverbruik. Bijvoorbeeld waterkracht en aardwarmte.

Imagecredit: Peabody Energy, via Wikimedia Creative Commons

Thijs ten Brinck

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.