Nieuwe kans voor recycling van vervuild staal in Eemsdelta

PMC

Recyclingbedrijf Purified Metal Company (PMC) start als het meezit eind 2024 de recycling van vervuild staal weer op. Dat schrijft het Dagblad van het Noorden. De recyclingfabriek ligt sinds eind 2022 stil, na een faillissement. 

Meer continuïteit met grotere schrootopslag

Purified Metal Company (PMC) opende in 2020 een fabriek voor de verwerking van staal dat is vervuild met asbest, chroom6 en andere zeer zorgwekkende stoffen (ZZS).

Krap 2 jaar na de opening moest de toenmalige eigenaar de handdoek in de ring gooien. De energiekosten voor het smeltproces waren door de gascrisis in 2022 sterk opgelopen terwijl continue aanvoer van vervuild schroot uitbleef. Sloopprojecten waarbij vervuild staal vrijkomt werden uitgesteld waardoor er soms tijden geen schroot te verwerken was. Ook zijn er vermoedens dat vervuild staal nog vaak wordt vermengd met en verwerkt als regulier schroot.

Nu de gasprijzen weer ruimschoots over de piek zijn, lijkt het haalbaar om de staalrecycling te hervatten. De nieuwe eigenaren van PMC willen de bedrijfsvoering stabiliseren met een veel groter terrein voor de opslag van vervuild schroot. Daarmee kan de verwerkingsfabriek langer op volle kracht draaien als aanvoer van nieuw schroot tijdelijk uitblijft.

PMC verhit vervuild staalschroot tot 1500 graden Celsius. Asbest en organische vervuilingen vallen bij die temperatuur uiteen tot veilige stoffen. Zware metalen en andere gifstoffen die niet uiteenvallen vangt PMC af in de rookgasreinigingsinstallatie. Zo produceert de verwerker schoon staal dat weer terug de cyclus in kan.


Bron: DvhN, PMC, RTV Noord /Imagecredit: PMC

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.