Studio Energie – Subsidievrij windpark met verborgen subsidies?

Ben Barden, via Vattenfall

Maandag 19 maart 2018 maakte minister Wiebes de winnaar bekend van het eerste windpark op zee zónder subsidie. Het gejuich was niet van de lucht, maar is dat wel terecht? Een gesprek met Hans Timmers, bestuursvoorzitter Nederlandse Windenergie Associatie (NWEA).

Directe subsidie op de geleverde elektriciteit denkt winnaar Vattenfall niet nodig te hebben. En, belangrijker nog: de 3 verliezende inschrijvers Innogy, Eneco en Equinor (voorheen Statoil) denken óók dat het zonder subsidie kan. Dat is met recht een doorbraak.

Tegelijkertijd biedt de Nederlandse overheid de bouwer van het park een aantal lucratieve randvoorwaarden. Deze voorwaarden heten geen subsidies maar we betalen er als energieconsument en belastingbetaler wel aan mee. Voorbeelden:

  • Vooronderzoek (bodem, windaanbod, flora & fauna) is grotendeels gedaan;
  • Het ‘stopcontact op zee’ komt voor rekening van netbeheerder Tennet;
  • De zekerheid dat het licht blijft branden als het niet waait, is gesocialiseerd;

In aflevering 3 van Studio Energie verklaart Hans Timmers hoe juist deze overheidsinvesteringen helpen de totale prijs van windenergie fors te reduceren, voor iedereen. Daarvan is dit subsidievrije windpark het bewijs.

Wie is presentator Remco de Boer?

Remco de Boer (ingenieur en commentator) is kritisch volger van de energietransitie. Met columns (Energeia, BNR, Kernvisie), dagvoorzitterschappen, véél tweets en nog meer kennis houdt hij politiek, NGO’s en bedrijfsleven scherp. Sinds maart 2018 publiceert Remco wekelijks een podcast over de ontwikkelingen in de energiewereld.

Imagecredit: Ben Barden, via Vattenfall

Dit vind je misschien ook leuk...