Crowdfunding voor Utrechts wind- en zonnepark in 2 weken vol

Reginar, via Unsplash Public Domain

Belangenvermelding: Als inwoner van Utrecht en voorstander van wind- en zonne-energie heb ik zelf ook ingelegd.

Opnieuw relevant: 14 december 2021 | Oorspronkelijk gepubliceerd: 5 maart 2019
De Utrechtse energiecoöperatie Rijne Energie heeft via crowdfunding €100.000 opgehaald voor het uitvoeren van een milieueffectenrapportage (MER). Dit doelbedrag was binnen 10 dagen binnen. De coöperatie wil zoveel mogelijk Utrechters de kans geven om mee te investeren, en dat kan nog tot eind januari. Deelnemers die al met grotere bedragen zijn ingestapt zullen bij nakomende investeringen iets van hun inleg terugkrijgen. Meer dan €100.000 is in deze fase niet nodig. Hieronder het oorspronkelijke bericht van 5 maart 2019 met meer info over het Utrechtse energiepark.

Opnieuw relevant: 24 juli 2020 | Oorspronkelijk gepubliceerd: 5 maart 2019
De Utrechtse gemeenteraad stemde op 9 juli 2020 in met het uitnodigingskader op basis waarvan gegadigden een plan voor een energiepark in de polders Rijnenburg en Reijerscop kunnen indienen. Hiermee biedt de gemeente ruimte voor de ontwikkeling van 230 hectare zonnepanelen en maximaal 8 windturbines. Met het akkoord van de gemeenteraad kan energiecoöperatie Rijne Energie aan de slag met het verder uitwerken van een plan voor het energiepark voor de regio. Hieronder het oorspronkelijke bericht van 5 maart 2019 met meer info over het Utrechtse energiepark.

Het vaalgrijze geheim van de knalgroene gemeente Utrecht

De stad Utrecht zit vol progressieve mensen die de energietransitie van harte verwelkomen. Na Amsterdam en Rotterdam komen de meeste lezers van WattisDuurzaam.nl uit Utrecht. Dit stuk is gericht aan al deze Utrechters.

De hele gemeente CO2-neutraal in 2030

Utrecht wordt al jaren supergroen bestuurd. Al in 2008 heeft de toenmalige coalitie (PVDA, GroenLinks, CDA en ChristenUnie) het plan gepresenteerd om in 2030 met heel Utrecht CO2-neutraal te zijn.

Sindsdien is de samenstelling van het Utrechtse gemeentebestuur alleen maar groener geworden, met in 2018 een voorlopig hoogtepunt: GroenLinks (12 van de 45 zetels), D66 (10 zetels) en ChristenUnie (2 zetels). Ondertussen heeft Utrecht elektrische bussen en is de wijk Overvecht-Noord misschien wel als eerste grote wijk in Nederland aardgasvrij.

Toch is niet alles dat Utrecht aanraakt direct groen. Waar Nederland als geheel met 6,6% hernieuwbare energie geen uitblinker is in Europa, dekt Utrecht als gemeente amper 3% van zijn energieverbruik met duurzame bronnen. Pijnlijk.


Coöperatieve inhaalslag met wind en zon voor duurzaam Utrecht

Het is vast geen onwil maar CO2-neutraal zijn zonder CO2-neutrale opwek gaat niet gebeuren. Om de gemeente te helpen de achterstand in te lopen, werkt een groep inwoners sinds medio 2017 aan een eigen energieplan. Verenigd in de coöperatie Rijne Energie zetten zij in op een gecombineerd wind- en zonnepark in de polder ten zuidwesten van de A12 en A2.

Effectief, grootschalig en toch lokaal

Waar veel collega-coöperaties in het land zich kenmerken door kleinschaligheid, mikt Rijne Energie nadrukkelijk op tempo. De coöperatie beoogt groene stroom te produceren voor 60.000 Utrechtse huishoudens.

“Als we ons plan mogen uitvoeren, springt het aandeel duurzame energie in Utrecht in een klap van 3 naar 10%”, zegt Joost Brinkman, mede-initiatiefnemer en secretaris van Rijne Energie. “Om de politiek te dwingen ons initiatief serieus en zonder aarzelen te behandelen, willen we zo snel mogelijk groeien naar een achterban van minstens 1.000 leden.”

Naast Utrechters zijn ook inwoners van Woerden, Nieuwegein en andere buurgemeenten van harte welkom. Op 13 maart in de Utrechtse Metaal Kathedraal lichten de initiatiefnemers het voorstel tijdens een algemene ledenvergadering toe. De avond is toegankelijk voor de bijna 200 bestaande leden en iedereen met interesse in de plannen.

Meld je aan, laat je informeren, word lid en enthousiasmeer ook je buren! Tot woensdag 13 maart?


Imagecredit: 
Reginar, via Unsplash Public Domain

Dit vind je misschien ook leuk...