Over klimaatakkoord en ondernemen: Kalm aan en rap een beetje

Trevor Cole, via Unsplash Public Domain

Het afgelopen jaar stond voor ondernemers in de bouw, mobiliteit, landbouw, energie en industrie in het teken van het klimaatakkoord. Ondanks grote eensgezindheid over het doel liepen de gemoederen over het concrete pad flink op. Dat had zijn weerslag op het draagvlak. Wat aanvankelijk ‘de grootste verbouwing van Nederland’ heette, is door de politiek rap afgezwakt tot ‘kalme kleine stappen’. Alleen al de suggestie van haast brengt de goede vrede in gevaar.

Draagvlak is gelukkig niet statisch

Voor ondernemers die in de startblokken staan om bij te dragen aan de energietransitie biedt het akkoord niet het gedroomde handelingsperspectief. Balen, maar geen ramp.

Laat je vooral niet afleiden door de mondige minderheid die de beschikbare tijd om klimaatverandering kosteneffectief te beheersen liever rustig laat wegtikken. Draagvlak is niet statisch.

De stem van de generatie die de gevolgen van onnodige klimaatverandering daadwerkelijk gaat meemaken, telt elke dag zwaarder. Tegelijkertijd zie je vandaag al dat oogsten van energie die komt aanwaaien simpelweg voordeliger is dan blijven graven naar kolen, olie en gas. Blijf vooral duurzaam ondernemen. Dat draagvlak komt er wel. Denk alleen nog beter na welk succes je wanneer aan de grote klok hangt.

De kansen en de argumenten om de transitie tijdig te voltooien zijn in overvloed beschikbaar. Schone energie is niet slechts het antwoord op de wereldproblemen van deze tijd maar nadrukkelijk ook een aanjager van economische groei. Uiteindelijk zal ook de mondige minderheid de transitie omarmen. Pak stevig door, zonder uw omgeving en uzelf tot stress te drijven. Of, in de woorden van een groot filosoof uit het oosten: Kalm aan, en rap een beetje.


Deze column verscheen ook in een uitgave van Pulse Media Group over duurzaam ondernemen, als bijlage bij Elsevier Weekblad van 10 augustus. De aangehaalde filosoof (mijn favoriet) hieronder met een voor klimaattafeleraars mogelijk herkenbare sketch. 😉 


Imagecredit: Trevor Cole, via Unsplash Public Domain

Thijs ten Brinck

Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.