Kies je favoriete kerstboom, qua duurzaamheid doet het er niet toe

Greyson Joralemon, via Unsplash Public Domain

Het is weer die tijd van het jaar, Sinterklaas bijna het land uit en op elke hoek van de straat opeens kerstbomen in de aanbieding. Maar als je duurzaamheid belangrijk vindt, welke boom moet je dan kiezen? Een echte of een kunstboom?

Kies de boom die jou het meest aanspreekt

Net zoals de kerstboom zelf zijn ook de discussies over de duurzaamheid van de kerstboom al jaren traditie. Zowel in de media (makkelijke content, veel clicks!) als bij het koffiezetapparaat (even niet over werk praten!).

En elk jaar blijkt dan weer dat de duurzaamste keuze verdomd lastig te bepalen is. De kweek van een echte boom, de productie van een plastic variant en het rondrijden met een ecologische leasekerstboom ontlopen elkaar qua milieu- en klimaatimpact nauwelijks. Dat is goed nieuws, want dan doet het er dus niet toe. Je kunt zonder enig schuldgevoel kiezen voor de boom die jou het meest aanspreekt.

 • Vind je een echte veel mooier? Kies een echte!
 • Hou je niet van stofzuigen? Ga voor plastic!
 • Voel je je goed bij een boom die na de kerst (misschien) doorleeft? Lease je boom of herplant ‘m in je tuin!

Drie happen biefstuk, of een autorit van 25 kilometer

Heb je niets met kerst of naaldbomen? En je partner ook niet? Top, dan houd je geld op zak. En je mag óók nog triomfantelijk claimen dat jij de duurzaamste keus van allemaal maakt! Maar dat mag je ook laten. Want ook als je geen kerstboom koopt, maakt dat nauwelijks verschil. Dat is het mooie van kleine aankopen die je (hooguit) eens per jaar doet. De duurzaamheidsimpact valt totaal weg in de marge* van alle aankopen die je wekelijks doet.

Zo ook de kerstboom. De gewogen duurzaamheidsimpact van een kerstboom is ruwweg vergelijkbaar met die van 25 kilometer rijden in een benzineauto of 3 happen biefstuk. Als we ons bij elke rit van 25 kilometer of bij elke derde hap biefstuk net zo druk zouden maken over duurzamere alternatieven als bij de kerstboom, waren we al een stuk verder met de transitie.

Beheers de drang om ook dit jaar weer een de traditionele studie te doen naar de duurzaamste kerstboom. En mocht het toch ter sprake komen in de koffiehoek, draai het gesprek dan om. Gooi dingen in de groep die er echt toe doen. Wie is er vandaag allemaal met de auto, en wat zijn daarbij de afwegingen geweest? Hoe gaat die enorme hoop salami en ham bij de lunch toch elke dag weer op? En welke partij verdient jouw stem bij de Provinciale Statenverkiezing in maart?


*Er zijn natuurlijk uitzonderingen die deze regel bevestigen, zoals vliegtickets of tochtstips.


Imagecredit: Greyson Joralemon, via Unsplash Public Domain

Dit vind je misschien ook leuk...

3 reacties

 1. Bas Simons schreef:

  Er zijn ook kartonnen kerstbomen te koop. Kun je meerdere keren gebruiken. Het marge-verhaal inclusief uitzonderingen die de regel bevestigen blijft natuurlijk overeind 😁 Fijne feestdagen!

 2. Matthijs Kunenborg schreef:

  Ik ben wel benieuwd hoe de duurzaamheid van 3 happen biefstuk en 25 km autorijden tot stand gekomen is.
  Het lijkt mij moeilijk vergelijken, dus ik ben verbaast dat de duurzaamheidsscore hetzelfde is.

 3. Joke schreef:

  haha top! Ik moet toegeven dat ik het ook weer gegoogled heb en door de chaos aan info voor een lease-boom ben gegaan omdat plastic toch nog niet echt goed voelt. Maar dat is dan inderdaad puur emotioneel.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.