Met een infraroodcamera en een trui midden in de warmtetransitie

Mukuko Studio, via Unsplash Public Domain

Ecoloog Jan Tessel zet zich met de Stichting Duurzaam Waterland al bijna 10 jaar in voor verduurzaming van zijn regio. De laatste jaren als isolatiescanner. Over zijn ervaringen schreef hij een reader met praktische tips en handelingsperspectief.

Startkapitaal voor de verduurzaming

De Stichting Duurzaam Waterland draait sinds 2011 op middelen beschikbaar gesteld door de lokale windcoöperatie in dezelfde gemeente. Het jaarlijkse budget komt ten goede aan verdere verduurzaming in de regio.

De eerste actie was de verkoop van LED-lampen, in 2011 nog duur en nieuw. De stichting kocht ze groot in voor € 10,- per stuk en verkocht ze aan bewoners voor € 5,- per lamp. Tessel rekent in zijn handboek voor dat de destijds verkochte lampen voor de pionierende bewoners elk inmiddels al een goeie € 80,- en ruim 400 kilowattuur bespaard hebben.

Het is de rode draad die steeds terugkomt. Met een kleine duurzaamheidsinvestering kun je serieus energie en geld besparen, waarmee je later grotere investeringen kunt doen die nog meer geld besparen. Een aantrekkelijk beeld.


In 10 jaar betaalbaar van aardgas naar warmtepomp

Warmteverliezen zichtbaar maken

Met een professionele warmtecamera, gefinancierd door de stichting, gaat Tessel sinds 2014 elke winter op pad op zoek naar warmtelekken. In de ruim 300 woningen die inmiddels gescand zijn, bleek altijd winst te behalen.

Soms klein, bijvoorbeeld het ophangen van gordijnen of het isoleren van verwarmingsleidingen. Soms groot, bijvoorbeeld een loeiende radiator op een zolder waar nooit iemand komt. Met een advies en de beelden van de infraroodcamera kunnen bewoners gericht aan de slag. Met het geld dat daarmee bespaard wordt zijn grotere investeringen mogelijk, bijvoorbeeld een nieuwe koelkast of dubbel glas. Door stap voor stap de warmte- en energievraag te beperken en zo geld te besparen, is uiteindelijk niet alleen de woning maar ook het budget van de bewoner klaar voor de investering in een warmtepomp.

Mooi is dat Tessel adviseert om ook weer niet door te slaan. Het is maar enkele dagen per jaar echt koud. Een dikke trui voor die handvol dagen is misschien een betere investering dan een nóg hogere isolatiewaarde of een extra krachtige warmtepomp. Ook dat is besparen. Het optimum in de warmtetransitie is echt een persoonlijke kwestie.

De lezer moet voor alle tips en inzichten wel even doorzetten. Het compacte werkje (47 pagina’s) is zo uit maar leest niet als een trein. Hier en daar halen suggestief gebruik van aanhalingstekens en enkele verdachtmakingen – van politiek en energiebedrijven – de verder juist zo pragmatische insteek onderuit. Gelukkig houdt het pragmatisme de overhand. De praktische bespreking van verschillende woningtypes en concrete warmtebeelden maken het boekje lezenswaardig.

De lezer herkent vrijwel zeker een kans die op zijn woning van toepassing is. Daarmee kan het besparen direct beginnen.


‘De start van de Energietransitie in uw eigen Woning’ is hier te bestellen. Voor deze bespreking ontving ik een recensie-exemplaar. 


Imagecredit: Mukuko Studio, via Unsplash Public Domain


Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.