Elektrische bouwmachines 24/7 inzetbaar met verwisselbare accu’s

Ploegam

Grond-, weg- en waterbouwer Ploegam, importeur Staad en Urban Mobility Systems hebben een graafmachine van de Koreaanse fabrikant Doosan omgebouwd tot accu-elektrisch. Een verwisselbaar accupakket borgt continue inzetbaarheid.

Net als professioneel handgereedschap

Ploegam werkt veel in natuurherstelprojecten en zocht emissievrij materieel in verband met de stikstofdepositie, zegt Chris Ploegmakers, mede-eigenaar van Ploegam in een groot interview met Bouwmachines.nl.

Ploegmakers wilde een zware machine die 24/7 inzetbaar is. “Het mag niet ten koste gaan van onze dagproductie en efficiency. En dan kunnen we wel gaan wachten op subsidieregelingen of fabrikanten en dealers, maar daar willen we niet van afhankelijk zijn. Daarom zijn we zelf in actie gekomen.”


Accupakket binnen 10 minuten verwisseld

Fabrikant Doosan gaf de ombouwers aan dat de rupsgraver maximaal 10% zwaarder mocht worden door de ombouw. Het eindproduct blijft ruimschoots onder die grens, waarmee de fabrieksgarantie vrijwel zeker behouden blijft.

Hoe lang de graafmachine op een volle accu draait blijkt niet uit het stuk. Bouwmachines.nl noemt een capaciteit voor de accupakketten samen van 390 kWh. Per accupakket duurt laden aan de snellader anderhalf uur, waarmee ik gok dat het om 130 kWh per wisselbare accu gaat. Wisselen van accu’s gaat in 10 minuten. Verwisselbare accu’s zijn voor handgereedschap en heftrucks al jaren gebruikelijk. Voor de zware bouw, met hoge eisen aan inzetbaarheid lijkt het ook een prima oplossing.

De partners willen met hetzelfde accupakket meerdere bouwmachines elektrificeren en bieden aan ook voor andere bouwbedrijven machines om te bouwen. Ploegam neemt dit eerste exemplaar vermoedelijk in juli 2020 in gebruik.

Bron: Bouwmachines.nl / Imagecredit: Ploegam

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.