Glasspoint Solar sneuvelt na impact corona op olieprijzen

Miraah Solar EOR, via Glasspoint
Opnieuw relevant: 20 mei 2020 | Oorspronkelijke publicatie: 4 december 2017
De startup Glasspoint, die werkte aan een forse reductie van het gasverbruik bij enhanced oil recovery, is ‘in liquidatie‘.  In verband met de huidige malaise in de oliesector viel een toegezegde investering weg en droogden de middelen van de startup op. Ogenschijnlijk zonde dat bestaande investeerders Shell, PDO en Exxonmobil Glasspoint niet te hulp schieten. Hieronder het originele bericht over het Belridge-project van Glasspoint van 4 december 2017.

Californië trekt laatste olie uit de grond met 850 MW zonnewarmte

De Amerikaanse startup Glasspoint bouwt in Californië een gigantische zonnekrachtcentrale bovenop een olieveld van olieconcerns Shell en ExxonMobil. De zonnewarmte helpt de laatste stroperige olie uit deze bron te pompen.

Jaarlijks 140 miljoen kuub gas minder

Sinds de ontdekking in 1911 is Belridge veld nabij Bakersfield, Californië een van de productiefste oliebronnen van de Verenigde Staten. Aanvankelijk was de druk in het veld zo hoog dat de olie er na het boren vanzelf uitspoot.

Een goede eeuw later heeft het veld zijn beste tijd gehad en kost het veel energie om ook de laatste stroperige olie aan het oppervlak te krijgen. Eigenaren Shell en ExxonMobil, via de joint venture Aera Energy, jagen gigantische volumes stoom de bodem in om de aardolie los te weken en vloeibaar te maken. Alleen zo kan Aera de olie nog verpompen.

Grootste zonnecentrales ter wereld ten dienste van de oliewinning

Die stoom voor de oliewinning komt nu nog uit boilers op aardgas maar de komende jaren schakelt de olieproducent (deels over op zonnewarmte. Met een zonnekrachtcentrale gebouwd door Glasspoint, bespaart Aera jaarlijks bijna 140 miljoen kubieke meter aardgas. “Inzet van zonne-energie in de productie is voor oliewinbedrijven een efficiënte optie om de emissies te verlagen”, zegt Sanjeev Kumar van Glasspoint. “Deze deal met Aera toont aan dat de leiders in hernieuwbare en fossiele energie samen de grote uitdagingen van deze tijd aanpakken.”

De Glasspoint-centrale bestaat uit duizenden ‘trogspiegels‘ die zonlicht concentreren op een centrale buis. Samen leveren de spiegels 850 megawatt thermisch vermogen voor de stoomproductie. Daarnaast installeert Glasspoint 26,5 megawatt aan conventionele zonnepanelen om ook het elektriciteitsverbruik te vergroenen. Zo reduceert Aera zijn CO2-emissies met 376.000 ton per jaar, gelijk aan de jaaruitstoot van 80.000 auto’s.

Voor Glasspoint is het Belridge-project de tweede grote klus. In Oman realiseert het bedrijf eenzelfde zonnekrachtcentrale met hetzelfde doel, voor het staatsoliebedrijf Petroleum Development Oman (PDO). Deze Miraah-centrale is met een thermisch vermogen van 1.023 megawatt nog een tikkie groter. De eerste fase van dit project is inmiddels operationeel. Belridge en Miraah behoren beiden tot de grootste zonnekrachtprojecten ter wereld.

Nederlandse tuinbouw en Shell aan de basis van Solar-EOR

Olie- en gasbedrijf Shell stapte in 2012 in als aandeelhouder bij Glasspoint, is grootaandeelhouder in Aera Energy en is daarnaast voor 34 procent eigenaar van het Omaanse staatsoliebedrijf PDO. Shell zal er qua public relations niet teveel werk van durven maken (het blijft ordinaire winning van fossiele olie) maar mag echt trots op zijn rol bij deze innovatie.

10 procent van alle olie- en gas gaat op in winning en raffinage

Olie is nu goed voor een derde van het mondiale energieverbruik en in absolute zin zal de olieconsumptie de komende decennia nog nauwelijks dalen. Tegelijkertijd behoort de olie- en gassector zelf tot de grootste energieverbruikers van de wereld.

Grofweg 10 procent van de fossiele energie die de sector wint, gaat op in de eigen productie en raffinage. Een groot deel daar van in Enhanced Oil Recovery (EOR) en een groot deel daarvan weer in droge en hete gebieden als Californië en Oman. Brede toepassing van de technologie van Glasspoint reduceert de CO2-uitstoot gekoppeld aan elk vat olie dus significant.

Naast Shell (misschien wel via Shell) verdienen nog twee Nederlandse spelers waardering voor hun bijdrage aan dit concept. Glasspoint beschermt zijn kwetsbare paraboolspiegels (die met de zon meedraaien) met een omhulling in de vorm van een tuinbouwkas. Voor het project in Oman zijn de Nederlandse specialisten Kubo en Enerdes ingeschakeld, voor respectievelijk de bouw van de kas en het beheersen van het binnenklimaat. De kas voorkomt dat stof en zandstormen de spiegels en draaimechanismen beschadigen. De kas zelf houdt Glasspoint met borstels en een beetje water schoon en doorzichtig.

Bron: Glasspoint, PV Tech / Imagecredit: Glasspoint

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.