Offshore-veiling brengt $4,4 mrd op, RWE, Shell en Engie succesvol

Florian Wehde, via Unsplash Public Domain
Opnieuw relevant: 28 februari 2022 | Oorspronkelijke gepubliceerd: 25 februari 2022

In de veiling voor New York Bight waren uiteindelijk 3 dagen en liefst 64 biedrondes nodig om tot een eindresultaat te komen. Het Duitse energieconcern RWE pakte tegen $1,1 mrd het grootste kavel, naar verwachting goed voor 3 gigawatt aan windturbines. Shell (met EDF) en Engie (met EDP Renewables) verwierven ook 1 van de 6 kavels. Voor de VS was het de meest lucratieve offshore energieveiling ooit, de opbrengst oversteeg ook olie- en gasprojecten. De veiling leverde $4,4 mrd (€3,9 mrd) op. Hieronder het oorspronkelijke bericht van 25 februari 2022 over de veiling.

Biedingen offshore windparken bij New York lopen op tot $3,4 mrd

Het Amerikaanse Bureau of Ocean Energy Management (BOEM) zet in een veiling zes gebieden voor de ontwikkeling van offshore windparken in de markt. De kavels bieden samen ruimte aan naar verwachting 7 gigawatt aan windturbines.

Drie dagen bieden

De veiling is uitgelopen tot een uitputtingsslag voor de gegadigden, waaronder vermoedelijk Iberdrola, BP, Equinor, Shell, RWE, Ørsted en EDF.

Voor de oostkust van de Verenigde Staten, bij New York en New Jersey zijn 6 kavels te vergeven, uiteenlopend in oppervlakte en windcondities. BOEM staat niet toe dat een partij meerdere kavels wint in de veiling. Het bieden gaat dus door totdat duidelijk is welke 6 gegadigden samen het hoogste bedrag voor het geheel op tafel leggen.


Wereldspelers willen nu ook in de VS aan de slag met offshore wind

Het bieden startte woensdag 23 februari 2022 in de ochtend met $12,6 mln voor het grootste en $4,3 mln voor het minst aantrekkelijke kavel. Aan het einde van de dag, 21 biedrondes later, stond er $410 mln voor het grootste kavel op de borden. Voor de zes kavels bij elkaar hadden de bieders samen $1,5 mrd over.

Na een nacht slapen waren ook 25 biedrondes op donderdag niet genoeg om tot een uitslag te komen. Wel liep de waarde van de 6 kavels samen op tot $3,4 mrd, waarvan $900 mln voor het meest gewilde stukkie zee. Voor elk van de kavels liep de biedprijs ook in de laatste 3 rondes nog op. Spannend hoe lang dat nog zo door kan gaan. Om 9.00 in de Amerikaanse ochtend, 15.00 Nederlandse tijd, pakken BOEM en de bieders de veiling weer op.

Offshore wind staat in de VS nog in de kinderschoenen. Met alle interesse voor onder meer deze veiling lijkt een inhaalslag op handen. Na verwerven van de kavels moeten de winnende bieders alle vergunningen voor onderzoeken, bouw en exploitatie nog organiseren.


Bron: BOEM, ReNews / Imagecredit: Florian Wehde, via Unsplash Public Domain

Thijs ten Brinck

Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.