Omgekeerde zonneschoorsteen vernevelt water voor continue valwind

De zonneschoorsteen is een van de meest groteske verschijningsvormen van duurzame energie. Het Amerikaanse Clean Wind Energy Tower werkt aan een toren die het concept 180 graden omkeert, overigens zonder daarbij minder megalomaan te worden.

Windenergie op afroep dankzij verkoelende sprinklers

In plaats van de broeikas aan de voet van een solar updraft tower gebruikt de solar downdraft tower water dat bovenin in de toren wordt verneveld. Het water verdampt hier en koelt zo de aanwezige lucht. Om dezelfde reden dat de verhitte lucht in een zonneschoorsteen opstijgt valt de koele lucht juist naar beneden. Aan de voet van de toren ontsnapt de stabiele luchtstroom via windturbines om zo energie op te wekken.

When it comes to energy towers, size does matter

De demonstratie in het filmpje hierboven is niet van Clean Wind Energy Tower (die bieden enkel saaie renders zonder geluid) maar is gemaakt namens een Israëlische professor. Gezien de niet meer helemaal state-of-the-art PC die er in voorkomt is het moeilijk een dergelijk hoopvolle visie te verwezenlijken.

Ondanks fantastische beloftes en prima functionerende schaalmodellen zijn er nauwelijks financiers te vinden voor een full-scale versie van zowel de downdraft als de updraft variant. Oefenen met een middenmaatje heeft slechts beperkt nut, de geschetste rendementen gelden enkel voor erg grote torens.

Combineer die twee!

Hoewel het Australische EnviroMission vooralsnog op schema ligt met plannen voor een enorme solar updraft tower in Texas blijft het een klein wereldwonder als deze er hier ook inderdaad komt. Het vergt vermoedelijk een oliesjeik met visie om een serieuze toren te laten bouwen. Pas boven de 1200 meter zouden de torens grof geld kunnen verdienen, toch anderhalf keer hoger dan de hoogste woontoren ter wereld. 

Mocht het Texaanse project daadwerkelijk gerealiseerd worden sleep dan alsjeblieft ook een goede bak water mee naar boven en test direct even of ook de omgekeerde variant van de zonneschoorsteen werkt. In het beste geval bespaar je de aanbouw van een enorme collectorkas.

Bron: CleanTechnica
ImageCredit: SailorJohn @ sxc.hu

Dit vind je misschien ook leuk...