De 10 voordelen van een groen dak

Gadero

Groen groeit overal en kruipt waar het niet gaan kan. U doet zowel uw omgeving als uzelf een enorm plezier met een groen dak. De voordelen van een groen dak? Die hebben we hieronder in een lijstje gegoten.

Dit artikel is onderdeel van een samenwerking met Gadero.

1. Uw gemeente houdt ook van groene daken

De aanleg van een sedumdak – dakbedekking met vetplantjes – doet u niet even vanuit de losse pols. Daar is wel een investering voor nodig. Maar omdat een groendak zo goed is voor het milieu – zie daarvoor de rest van dit artikel – wordt het aanleggen hiervan vanuit de (lokale) overheid aangemoedigd. Neem nu de gemeente Groningen: u ontvangt daar €30 subsidie per m². De hoogte van dit bedrag is afhankelijk van waar u woont. Vergeet niet om de subsidie zelf aan te vragen.

2. Opname van CO2 op en fijnstof

Fijnstof veroorzaakt gezondheidsproblemen en CO2 klimaatverandering. Met een groendak draagt u bij aan een beter milieu- en klimaat. De plantjes zetten CO2 om in zuurstof en leggen fijnstof vast. Juist in stedelijk gebied kan meer groen op de daken dus absoluut een verschil maken, voor uzelf én uw omgeving.

3. Bufferen van regenwater

Bij hevige regenval wil het riool wel eens overstromen. De overbelasting van het riool kan worden tegengegaan met behulp van een groendak. Dat werkt namelijk als een soort buffer. Slechts in mondjesmaat komt het hemelwater dankzij deze dakbedekking in het riool terecht, omdat het eerst nog door alle lagen van het dak heen moet. Zo wordt het ook gefilterd en is daardoor een stuk schoner wanneer het eenmaal in het riool terechtkomt. Naast het vasthouden van het water wordt ook een deel teruggegeven aan de atmosfeer wanneer het verdampt.

4. Goed voor de biodiversiteit

Vogels en bijen zoeken over het algemeen hun heil liever op het platteland. Daar is immers veel meer en gemakkelijker voedsel te vinden. In de stad hebben ze het moeilijker, tenzij ze op een sedumdak of twee kunnen vertrouwen. Er bestaan meer dan 250 soorten vetplanten die hierop kunnen floreren en waardoor vele verschillende insecten en vogels aan hun dagelijkse portie kunnen komen. Via een groendak maken deze beestjes vaak de overstap naar naburige natuurgebieden, zoals tuinen en parken.

5. Bloeit zeer fraai

Tja, dat hoeven we waarschijnlijk niet aan u uit te leggen. Groen is mooi! Zeker in de zomer mag u volop van de aanblik van een door vogels, vlinders en bijen druk bezocht sedumdak genieten. Groen werkt bovendien ontspannend op de geest en vermindert stress, dat is wetenschappelijk bewezen.

6. Betere warmtewering en geluidsisolatie

Aan de isolatie van uw dak zal het niet liggen wanneer u een sedumdak aanlegt. In de winter is de ruimte direct onder het dak namelijk lekker warm en in de zomer blijft die juist koel. Bovendien gedijen sedumplanten in iedere temperatuur. Wist u dat ze zelfs in staat zijn om omgevingsgeluid te dempen? Zowel binnen als buiten kunt u dan zelfs in een drukke stad van uw welverdiende rust genieten.

7. Meer rendement van zonnepanelen

Dat lijkt misschien gek, maar is het absoluut niet. Uw dak wordt minder warm dankzij de aanwezigheid van de vetplantjes en zonnepanelen werken efficiënter bij lagere temperaturen. Daar komt nog bij dat sommige planten het juist weer goed doen in de schaduw. Bijvoorbeeld in die van uw zonnepanelen. Dat komt meteen de eerder genoemde biodiversiteit weer ten goede.

8. Eenvoudig aan te leggen

Goed nieuws: u heeft geen professional nodig om een groendak aan te leggen, tenzij u misschien last heeft van hoogtevrees. Iedere bedekking bestaat uit lichtgewicht cassettes, die weer uit meerdere bakjes bestaan. Daarin kunnen verschillende soorten vetplanten groeien. De cassettes klikt u eenvoudig aan elkaar met behulp van een handig kliksysteem. Hierdoor profiteert u van een stevig geheel, dat nog wel even grondig met grind moet worden ingesloten om wegwaaien te voorkomen.

9. Voor alle soorten dakbedekking

Het maakt niet uit op wat voor soort dak u uw biologische dakbedekking plaatst. Zowel platte als licht hellende daken zijn een perfecte ondergrond voor uw vetplanten. Bovendien wordt uw dakbedekking beschermd door de verminderde blootstelling aan UV-licht, sneeuw en regen en gaat zo tot wel twee keer langer mee. Ook blijft de temperatuur van uw dak laag dankzij de vetplantjes, zodat ook op die manier uw dakbedekking niet wordt aangetast.

10. Onderhoudsarm

Vetplantjes hebben weinig onderhoud nodig en uw groendak dus ook. Water geven hoeft enkel wanneer het heel lang droog is geweest en snoeien hoeft slechts één keer per jaar. Het liefste rond eind september, om uitgebloeide bloemen en onkruid te verwijderen. Afgezien daarvan hoeft u helemaal niets aan uw groendak te doen.

Duurzame inrichting van uw tuin

Wilt u de duurzame lijn doortrekken van uw dak naar uw tuin? Hier zijn verschillende opties voor, denk bijvoorbeeld aan een kant en klare haag. Deze levendige schutting is een milieuvriendelijke keuze als het gaat om tuinafscheiding. U creëert zo meer groen in uw tuin en daarnaast zorgt u voor extra leefomgeving voor dieren. Wilt u uw tuin mooi opfleuren met planten? Zorg dan voor een goed tuinontwerp waarin onder andere rekening wordt gehouden met de standplaats van de planten. Laat u ook goed informeren over het onderhoud van de planten en voer dit ook uit, om zo de planten een optimale levensduur te geven.


Imagecredit: Gadero


Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.