Update Algaetecture: Algenkweek voor bio-energie én schaduw in Hamburg

In Hamburg verrijst komend jaar een gebouw met een bijzondere zonnewering. Verplaatsbare panelen vol algen slurpen CO2 uit de lucht en zetten om in energierijke biomassa. Door middel van fotosynthese slaat de zonnewering op warme dagen energie op. De gekweekte algen kunnen naar verwachting in ± 10% van de energiebehoefte van het gebouw voorzien.

Update 6 januari 2014 (Oorspronkelijk gepubliceerd op 29 oktober 2012):

Afgelopen april is dit leuke concept daadwerkelijk gerealiseerd, destijds gemist maar via een eindejaarslijstje alsnog gevonden. Hieronder een video van het eindresultaat, niet super mooi maar dat ligt niet direct aan de algen (van waar een rood-wit afzetlint verwerken in je gebouw?). In de video hebben ze het overigens over ‘entirely powered by algae’, mijn bron voor het oorspronkelijke artikel sprak over 10%. Misschien is er een flinke dosis ‘passivbau’ in het ontwerp geslopen..

//Einde update.

Micro-algen verbouwen in een groene stad

Het concept komt voort uit een ontwerpwedstrijd voor een overheidsgebouw in Los Angeles. Hier betrof het een sterk verouderd kantoor uit de jaren 60. De techniek is daarom opgezet als een retrofitsysteem en daarmee ook toepasbaar op bestaande gebouwen.

Alleen al als gevelbekleding kan het verouderde zo kantoren een fris en modern aangezicht geven. Dat er uit de gekweekte algen ook energie te halen is is mooi meegenomen. Een tweede voordeel is een daling in energiegebruik gerelateerd aan koeling. Doordat de zonnewarmte word opgeslokt door de algen hoeven airconditioningsystemen binnen minder hard te werken.

  

In eerste instantie lijkt de installatie in Hamburg vooral een mooie demonstratie van wat er mogelijk is. Misschien is het eerlijker om het te zien als een architectonische gimmick met energievoordelen dan als een systeem dat zichzelf terug moet verdienen. Het is niet uit te sluiten dat dat ooit lukt maar op deze kleine schaal lijkt dat wat onwaarschijnlijk.

Bron: CleanTechnica
Foto bij titel: Buildipedia (hier nog meer mooie renders van het project in Los Angeles)


Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.