Aardgasloos verwarmen: elektrische alternatieven voor aardgas

Ivar Vagero, via Unsplash Public Domain

Nederland wil binnen dertig jaar CO2-neutraal zijn. Dat betekent dus ook geen gebruik meer van aardgas. Nieuwe woningen worden aardgasloos opgeleverd en bestaande woningen zullen de komende tijd verduurzaamd worden.

Dit artikel is onderdeel van een samenwerking met Feenstra.

Je woning aardgasloos verwarmen levert niet alleen iets op voor het milieu, ook voor de portemonnee kan het gunstig zijn. De maatregelen vragen om een investering maar tenminste een deel daarvan verdien je op termijn terug door een lagere energierekening.

Aardgasloos verwarmen begint bij een goede isolatie om warmte niet onnodig te verliezen. In dit artikel vertellen we je welke alternatieve systemen er zijn voor verwarmen op aardgas, oftewel aardgasloos verwarmen. Ook leggen we uit hoe je goed kunt ventileren zonder onnodig warmte te verliezen om nog meer energie en kosten te besparen.

Warmtenet of verwarming op elektriciteit

Steeds meer woningen zullen worden aangesloten op het warmtenet. Dit is een systeem voor collectieve warmte dat een grote rol zal spelen in de energietransitie. Er is ook een kans dat je woning verwarmd zal worden met behulp van elektriciteit. Voor meer informatie hierover kun je terecht bij je gemeente.

Puur elektrische verwarming

Bij elektrisch verwarmen is het belangrijk dat de installatie als hoofdverwarming gebruikt kan worden. Oplossingen hiervoor zijn een elektrische cv-ketel of infraroodverwarming. De elektrische cv-ketel doet hetzelfde als een cv-ketel op aardgas. De ketel verwarmt het water dat naar de radiatoren stroomt. Alleen wordt dit niet gedaan door een brander en warmtewisselaar zoals bij een traditionele cv-ketel maar door een elektrisch verwarmingselement. Infraroodverwarming maakt gebruik van warmtestraling via een muur of paneel. Andere mogelijkheden zijn elektrische kachels of vloerverwarming.

Het nadeel van deze vormen van puur elektrische warmteproductie is dat het stroomverbruik hoog ligt. Zo lang elektriciteit nog vooral uit kolen- en gascentrales komt is deze vorm van verwarmen niet duurzaam.

Warmtepomp als duurzaam elektrisch verwarmsysteem

Een ander soort elektrisch verwarmingssysteem is de warmtepomp. Hierbij ligt het stroomverbruik stukken lager omdat deze gebruik maakt van warmte uit de bodem of de buitenlucht. In het gebruik is een warmtepomp vaak wel drie keer zo zuinig als een puur elektrische vorm van verwarmen. Daarnaast is de warmtepomp een minder zware belasting voor de elektriciteitsaansluiting. Een ander voordeel van warmtepompen is dat ze doorgaans voor warm tapwater zorgen. Ook al zijn warmtepompen duurder in aanschaf en minder eenvoudig te installeren, het is een goed en duurzaam alternatief voor aardgas. Zeker als je cv-ketel binnenkort aan vervanging toe is.

Warmte terugwinnen uit ventilatielucht

Woningen zijn steeds beter geïsoleerd. Daarmee is het belang van schone lucht binnenshuis steeds duidelijker. Voor een goede gezondheid is een goed luchtklimaat nodig. Dit creëer je door de ramen af en toe open te zetten, met mechanische ventilatie of met een warmte terugwin installatie (WTW). Een goede ventilatie is zo belangrijk dat in nieuwbouwwoningen al sinds de jaren ’80 een vorm van mechanische ventilatie verplicht is.

Een WTW wint warmte terug uit lucht die wordt uitgeblazen. Deze warmte wordt gebruikt om verse buitenlucht op te warmen. Zo heb je niet alleen gezonde lucht in huis maar blijft ook de aangename temperatuur duurzaam behouden. Doordat de warmte wordt hergebruikt, draagt een WTW bij aan verduurzaming van elke woning.

Zorgeloos wonen

Warm gelopen voor een zorgeloze, aardgasloze toekomst? Feenstra is dé partner om je woning te verduurzamen. Alle informatie, advies en gecertificeerde vakmannen onder één dak. Of het nou gaat om de ontwikkelingen in de energietransitie, zonnepanelen, verwarmen, ventilatie, of energie- en kostenbesparing. Zorgeloos wonen voor jezelf, je portemonnee én voor het milieu.

Imagecredit: Ivar Vagero, via Unsplash Public Domain


Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

8 reacties

  1. Wim Schermer schreef:

    Zou Feenstra niet weten dat een volledig elektrisch verwarmingssysteem is uitgesloten binnen de eisen voor technische bouwsystemen zoals die staan in artikel 6.55 van het Bouwbesluit?. Volgens deze eisen is de waarde voor de energieprestatie voor verwarmen van een woning maximaal 1,31.
    Elektrische verwarming komt nooit onder 1,45 kWh per kW warmtevermogen.

    • Reinier Zevenhuijzen schreef:

      Met de nieuwe BENG regels lijkt dat inmiddels al wel weer te mogen.
      https://www.bouwwereld.nl/bouwkennis/elektrische-verwarming-winnaar-nieuwe-beng-eisen/

      Er werd voorheen met een opwekkingsrendement van 39% gerekend. Dat was wel erg weinig. Staat nu op 69%.

      • AntonBr schreef:

        Elekrisch is toch 100% rendement, 1 kWhe = 1 kWhth. Er zijn geen verliezen in bv warme afgassen. Of staat daar een specifieke berekening voor primaire energieverbruik in de regels? (edit ok primaire energie uit link Reinier)

        Elektrische CV vind ik een raar iets steeds als het vernoemd wordt. Het lijkt beredeneerd als een goedkoop warmtepomp alternatief voor vervanging voor een bestaande CV ketel. Paard achter de wagen. Per ruimte een elektrische verwarming (al dan niet centraal aangestuurd) is toch een stuk eenvoudiger, en praktisch geen leidingverliezen. Eenvoudiger en nauwkeuriger te regelen ook. Zo wordt dat in veel landen toegepast.

        Een CV is tenslotte bedacht om niet zoveel rommel met hout, kolen en as te maken, geen CO vergiftiging, en later kleiner en efficienter door er een pomp in te zetten. Puur elektrisch heeft geen last van dezelfde nadelen, dus waarom centraal ipv lokaal verwarmen?

      • Leon Nelen schreef:

        Mogelijk dat het bouwbesluit er is c.q. was om het elektriciteitsnet niet te overbelasten. Dus los van het rendement van een elektriciteitscentrale.

  2. Leon Nelen schreef:

    Een elektrische cv-ketel (of ietsjes minder dom verspreid in het huis losse elektrische kacheltjes) is niet alleen CO2 onvriendelijk. Het is in gebruik ook schreeuwend duur. Daarnaast moet je dan ook je elektrische aansluiting laten verzwaren. Wat ook geldt voor het transportnet.

  3. Leon Nelen schreef:

    Waarom elektrische kacheltjes en – cv-ketel onder één noemer met infraroodverwarming. Als je verstandig met een infraroodpanelen omgaat door plaatselijk en tijdelijk te verwarmen is het gebruik van een IR-paneel weldegelijk efficiënt. Gezien alleen al het feit dat het wattage veel lager is dan een ‘normale’ elektrische verwarming (convectie).

  4. AntonBr schreef:

    Naast de kanttekening mbt elektrische CV, ook positieve kritiek;
    Dit artikel geeft aardig de eenvoudig in te passen oplossingen weer voor ruimteverwarming.

    Geen grote energieopslag in de woning, wat erg veel ruimte kost, en geen niet produktierijpe technieken.

  5. Leon Nelen schreef:

    Het valt mij nu (pas) op dat waterstof niet wordt genoemd. Schijnbaar kan waterstof een niveau hoger dan “bij verbranding van waterstof komt geen CO2 vrij” niet doorstaan.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.