Hoe duurzaam en veilig is waterstof?

Aikitada, via Pixabay

Zowel nationaal als internationaal zijn er afspraken gemaakt over terugdringing van het gebruik van fossiele brandstoffen. Nederland zet onder andere in op waterstof. Maar wat is waterstof eigenlijk? Hoe ‘groen’ is het? En is het wel veilig?

Dit artikel is aangeleverd als onderdeel van een samenwerking met Kiwa.

Hoe duurzaam is waterstof?

Momenteel wordt waterstof in Nederland op drie manieren geproduceerd. Ten eerste is er grijze waterstof, dat geproduceerd wordt uit fossiele brandstoffen met behulp van stoom. Daarnaast is er blauwe waterstof, net als de grijze variant geproduceerd uit aardgas, olie of kolen, maar dan met opvang, hergebruik en opslag van de vrijkomende CO2. Tot slot is er groene waterstof, dat geproduceerd wordt met elektriciteit afkomstig uit hernieuwbare energiebronnen zoals wind- en zonne-energie. Bij elektrolyse splitst water met behulp van elektriciteit in waterstof- en zuurstofgas.

Welke impact waterstof zal hebben op de CO₂-reductie in het kader van onze milieudoelstellingen en welke rol waterstof precies zal spelen in de energietransitie hangt af van de productiemethode. Nu is slechts vijf procent van de waterstof groen, maar er wordt gewerkt aan opschaling van elektrolyse en de wind- en zonnestroom.

Veilige distributie, transport en opslag van waterstof

De toepassing van waterstof als energiebron of energiedrager is niet nieuw. Dat het gas nog niet overal op grote schaal ingezet wordt, heeft diverse oorzaken. Zo associëren veel mensen waterstof nog altijd met de waterstofbom en de bekende ramp met de zeppelin Hindenburg. Waterstof is inderdaad licht ontvlambaar en moet vanwege zijn lage dichtheid onder hoge druk opgeslagen worden. Verder is het gas geur-, smaak- en kleurloos, zodat lekkage niet altijd direct opgemerkt wordt.

Voor de overgang van aardgas naar waterstof zijn nieuwe gasmeters en vaak ook nieuwe netwerkcomponenten en verbruikstoestellen nodig. Materiaalonderzoek kan uitwijzen of bestaande infrastructuur of nieuwe componenten voldoen voor transport en opslag van waterstof. Voor installateurs van gastoestellen is aanvullende opleiding nodig om veilig aan waterstofnetwerken en toestellen te werken.

Uitdagingen tijdens de energietransitie

We zijn wereldwijd op zoek naar hernieuwbare, duurzame bronnen van energie. Deze energietransitie is een hot topic in zowel het publieke als het politieke debat. Maar, wat is energietransitie? Om dat goed te kunnen begrijpen, moeten we kijken naar de complete omvang van het onderwerp. En naar alle uitdagingen die het oplevert. Hierbij gaat het onder andere om de vraag welke energiebron voldoende beschikbaar en betrouwbaar genoeg is om ons voortdurend van energie te voorzien.

Waterstof kan in de transitie een belangrijke rol spelen. Zoals gezegd, is gelukkig niet alle technologie volledig nieuw. Expertise op het gebied van veiligheidsstandaarden is al aanwezig. Zo zijn er partijen, zoals Kiwa waar je zowel materialen als processen kunt laten toetsen op veilige toepassing met waterstof.


Imagecredit: Aikitada, via Pixabay

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. McGiver schreef:

    Beste Thijs,
    Jammer dat de vraag/titel van het artikel op geen enkele manier beantwoord wordt.
    Het valt me vaak op dat de gast artikelen geen/weinig inhoud hebben. Ik snap de de schoorsteen moet roken, maar een korte kwaliteitscheck/review helpt wel om de hoge kwaliteiet van je site te waarborgen!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.