Nóg een winter wachten op de nieuwe Finse kernreactor?

TVO
Opnieuw relevant: 30 oktober 2022 | Oorspronkelijke gepubliceerd: 22 december 2021

Tijdens het – al meermaals verlengde – testbedrijf van de nieuwe kernreactor Olkiluoto 3 (OL3) is op 18 oktober 2022 schade ontdekt aan pompen voor de stoomturbine, buiten het nucleaire deel van de centrale. Het blijkt helaas om scheurtjes in alle 4 de turbinepompen te gaan. Exploitant TVO onderzoekt met bouwconsortium Areva-Siemens de impact op het testprogramma. Zeker is dat de laatst gecommuniceerde datum (december 2022) voor de start van het reguliere commerciële bedrijf niet meer haalbaar is. Hieronder het originele bericht van 22 december 2021.

Opnieuw relevant: 12 maart 2022 | Oorspronkelijke gepubliceerd: 22 december 2021

Het is zover. Zaterdag 12 maart 2022 om 12:01 leverde een European Pressurized Reactor (EPR) voor het eerst elektriciteit aan het Europese elektriciteitsnet. De Finse kernreactor Olkiluoto 3 stuurde als onderdeel van zijn testprogramma 103 megawatt het net op. Nog deze zomer moet de reactor in regulier bedrijf komen, dan is Europa 1.600 megawatt emissievrij en weersonafhankelijk vermogen rijker. Hieronder het originele bericht van 22 december 2021.

Opnieuw relevant: 28 januari 2022 | Oorspronkelijke gepubliceerd: 22 december 2021

Net voor kerst vorig jaar is de Finse kernreactor Olkiluoto 3 (OL3) voor het eerst opgestart. Ongeveer nu zou de reactor zijn eerste kilowatturen aan het net leveren. Een kleine hick-up op 14 januari maakt dat het testprogramma iets uitloopt en Finland nog even moet wachten op de eerste levering. Dat wordt nu ‘de eerste helft van februari’, is de bijgewerkte verwachting. OL3 loopt al zo’n 12 jaar achter op het initiële schema en die paar weekjes gaan het verschil echt niet meer maken. Goed dat veiligheid in deze sector voorop staat. Hieronder het originele bericht van 22 december 2021.

Eerste European Pressurized Reactor in Europa opgestart

Aan de Finse westkust is op dinsdag 22 december 2021 de nieuwgebouwde kernreactor Olkiluoto 3 (OL3) opgestart. Exploitant TVO verwacht vanaf eind januari 2022 elektriciteit aan het Finse net te leveren uit de nieuwe reactor. 

Rustig opstarten

De komende weken voert TVO het vermogen in de nieuwe reactor rustig op, en test het op alle vermogensniveaus of de reactor naar behoren draait.

Eind januari zal het vermogen voldoende hoog zijn om de stoomcyclus in gebruik te nemen en zo’n 0,3 gigawatt elektriciteit te genereren. Daarna gaat het testen door en loopt het vermogen langzaamaan op naar het maximum van 1,6 gigawatt voor de Finse European Pressurized Reactor (EPR). In volledig bedrijf dekt Olkiluoto 3 ruwweg 14% van de Finse elektriciteitsvraag.


Niet volgens planning, niet binnen budget, toch heel fijn

“Dit moment zal voor altijd herinnerd worden als een demonstratie van volharding”, zegt Marjo Mustonen, vicepresident Elektriciteitsproductie bij TVO. De Finse overheid gaf TVO in februari 2005 toestemming om de reactor te bouwen. Destijds was het de intentie om de reactor in 2009 op te starten, als eerste EPR ter wereld. Dat duurde flink langer, en het budget van €3 mrd ging dankzij vele tegenvallers en vertragingen 4x over de kop.

Ook goed nucleair nieuws deze winter

Als de reactor rond 2080 echter nog steeds jaar in jaar uit betrouwbaar, betaalbaar en emissievrij levert, is de frustratie over de overschreden deadlines en de €8+ mrd meerkosten vermoedelijk al lang vervaagd.

De ingebruikname van Olkiluoto 3 komt nu sowieso als geroepen. Terwijl de prijzen voor aardgas en CO2 op ongekende niveaus staan, haalt Duitsland (volgens planning) 4 gigawatt aan aardgas- en CO2-vrije kerncentrales uit bedrijf. In Frankrijk is vanwege aangetroffen onregelmatigheden (ongepland) nog eens 6 gigawatt aan kernreactoren tijdelijk uit bedrijf. In de aardgas- en elektriciteitsmarkten, die al volledig op hol waren, doet vooral dit Franse nieuws nog eens extra pijn.


Bron: TVO / Imagecredit: TVO

Thijs ten Brinck

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.