Eerste European Pressurized Reactor in Europa opgestart

TVO

Aan de Finse westkust is op dinsdag 22 december 2021 de nieuwgebouwde kernreactor Olkiluoto 3 (OL3) opgestart. Exploitant TVO verwacht vanaf eind januari 2022 elektriciteit aan het Finse net te leveren uit de nieuwe reactor. 

Rustig opstarten

De komende weken voert TVO het vermogen in de nieuwe reactor rustig op, en test het op alle vermogensniveaus of de reactor naar behoren draait.

Eind januari zal het vermogen voldoende hoog zijn om de stoomcyclus in gebruik te nemen en zo’n 0,3 gigawatt elektriciteit te genereren. Daarna gaat het testen door en loopt het vermogen langzaamaan op naar het maximum van 1,6 gigawatt voor de Finse European Pressurized Reactor (EPR). In volledig bedrijf dekt Olkiluoto 3 ruwweg 14% van de Finse elektriciteitsvraag.


Niet volgens planning, niet binnen budget, toch heel fijn

“Dit moment zal voor altijd herinnerd worden als een demonstratie van volharding”, zegt Marjo Mustonen, vicepresident Elektriciteitsproductie bij TVO. De Finse overheid gaf TVO in februari 2005 toestemming om de reactor te bouwen. Destijds was het de intentie om de reactor in 2009 op te starten, als eerste EPR ter wereld. Dat duurde flink langer, en het budget van €3 mrd ging dankzij vele tegenvallers en vertragingen 4x over de kop.

Ook goed nucleair nieuws deze winter

Als de reactor rond 2080 echter nog steeds jaar in jaar uit betrouwbaar, betaalbaar en emissievrij levert, is de frustratie over de overschreden deadlines en de €8+ mrd meerkosten vermoedelijk al lang vervaagd.

De ingebruikname van Olkiluoto 3 komt nu sowieso als geroepen. Terwijl de prijzen voor aardgas en CO2 op ongekende niveaus staan, haalt Duitsland (volgens planning) 4 gigawatt aan aardgas- en CO2-vrije kerncentrales uit bedrijf. In Frankrijk is vanwege aangetroffen onregelmatigheden (ongepland) nog eens 6 gigawatt aan kernreactoren tijdelijk uit bedrijf. In de aardgas- en elektriciteitsmarkten, die al volledig op hol waren, doet vooral dit Franse nieuws nog eens extra pijn.


Bron: TVO / Imagecredit: TVO

Dit vind je misschien ook leuk...