Stimulering van A$300 mln voor duurzame houtbouw in Australië

Anders Vestergaard Jensen, via Unsplash Public Domain

De Australische Clean Energy Finance Corporation (CEFC) trekt A$300 mln (€190 mln) uit om de toepassing van houtbouw in de vastgoedsector aan te jagen. De financiering is beschikbaar voor kantoren, retail, zorgvastgoed en woningbouw.

Opbouwen van expertise en ervaring

Terwijl de Nederlandse keramieksector uitermate knullig twijfel zaait over de vraag of bouwen in hout beter is dan in beton, staal en baksteen, begrijpt de rest van de wereld steeds beter dat bouwen in hout de toekomst is.

“We zien dat early adopters al goed gebruikmaken van hout in hun projecten”, zegt Ryan Rathborne, directeur vastgoedinvesteringen bij de CEFC. “Ons doel is om deze trend te versnellen. Door toepassing van hout in nieuwe projecten te financieren investeren we ook in de toevoerketens en de ervaring van bouwers.”


Driekwart minder CO2-uitstoot ten opzichte van conventionele bouw

De CEFC is een investeringsvehicle van de Australische overheid gericht op verduurzaming van de Australische economie. Na het verbeteren van de energieprestaties (isolatie, kierdichting en ventilatie) van gebouwen en de gebouwgebonden opwek van duurzame energie (zonnepanelen, zonnewarmte, warmtepompen) is de reductie van de CO2-uitstoot in de productie van materialen de volgende grote stap die de bouwsector volgens de CEFC moet nemen.

Beton, staal en keramiek (bakstenen, dakpannen) zijn lastig te ontdoen van de klimaatimpact terwijl hout juist CO2 uit de atmosfeer opneemt tijdens de groei van bomen. Die CO2 blijft over de levensduur van een nieuw gebouw opgeslagen in het gebouw. De CEFC stelt dat houtbouw de uitstoot gerelateerd aan de bouw ten opzichte van gebruik van conventioneel staal en beton met 75% kan verlagen.

In landen als Canada, Noorwegen en Finland, met een grote bosbouwsector, is de opmars van houtbouw al goed onderweg. Ook in Nederland lijkt het kwartje in ieder geval voor de woningbouw inmiddels gevallen.


Bron: CEFC, via RenewEconomy / Imagecredit: Anders Vestergaard Jensen, via Unsplash Public Domain


Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.