Total elektrificeert olietransport Uganda over liefst 1.443 kilometer

Hugo Clément, via Unsplash Public Domain

Het Franse olie- en gasconcern Total Energies (voorheen gewoon Total) gaat samen met China National Offshore Oil Corporation (Cnooc) en Uganda National Oil Company (UNOC) een groot olieveld in Uganda exploiteren.

Tot 6,5 miljard vaten

In 2006 werd door het Canadese Heritage Oil een groot oliereservoir gevonden onder het Albertmeer op de grens tussen Uganda en Congo.

Naar recente schatting is ruim 20% van de 6,5 miljard vaten olie in het veld winbaar. Het eigendom van het project is sinds de ontdekking meerdere keren gewijzigd. Total houdt nu 57%, Cnooc 28% en Unoc 15%. Exploiteren van het olieveld is complex omdat Uganda de olie zelf niet op krijgt en zeeschepen niet kunnen aanmeren nabij het project.

De kortste route om de Ugandese olie op de wereldmarkt te krijgen loopt door Kenia naar de Indische Oceaan. Een project voor de ontwikkeling van een pijplijn door dit land is in 2015 stopgezet vanwege terroristische dreiging vanuit Somalië. Het beste alternatief was een leiding door Tanzania, ook naar de Indische Oceaan.


Elektriciteit over lange afstand transporteren lastig? Alles is relatief

Op moment van schrijven staat de olieprijs (Brent) op net geen $90 dollar per vat. Afhankelijk van de kwaliteit van de olie is de winbare reserve in Uganda zo’n $125 mrd (€110 mrd) waard. Volgens de Financial Times zijn Total, Cnooc en Unoc klaar om $10 mrd in het project te investeren. Een goeie $3,5 mrd daarvan gaat naar de ontwikkeling van de pijpleiding.

De olieleiding door Uganda en Tanzania krijgt een transportcapaciteit van ruim 200.000 vaten olie per dag. Om de dikke olie vloeibaar te houden moet de leiding over de volle lengte, liefst 1443 kilometer, continu verwarmd worden. Total en partners brengen daarom elektrische verwarmingselementen aan over het pijplijntraject. Het wordt de langste elektrisch verwarmde pijplijn ter wereld.

Naar verwachting komt het project in 2025 in bedrijf. Vanaf dan ontvangt Tanzania zo’n $13 voor elk vat olie dat door de pijp vloeit. Uitgaande van een dagelijkse productie van 200.000 tot 250.000 vaten kan het project tot 2045 doorproduceren, mits de wereld dan nog steeds behoefte heeft aan aardolie uit een elektrisch verwarmde pijpleiding van 1.443 kilometer.

Parallel aan het aardoliewinnings- en transportproject heeft Total ook een intentieverklaring met de Ugandese regering getekend om de realisatie van 1 gigawatt aan hernieuwbare elektriciteitsproductie in het land te onderzoeken. Als die intentie tot een onderzoek ooit uitmondt in een concreet wind- of zonnepark kan de duurzame elektriciteit mooi de olie warmhouden.


Bron: BBC, Financial Times, Total / Imagecredit: Hugo Clément, via Unsplash Public Domain

Thijs ten Brinck

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.