Update: Oxijet bespaart 50% water tijdens comfortabel douchen, nu ook in Europa

Waterbesparende douchekoppen trof je vroeger alleen aan in (te) goedkope hotels. Particuliere badkamerbezitters schaften ze wel aan maar lang bleven ze nooit hangen. Een douche moet tenslotte comfortabel genoeg zijn om een eventueel ochtendhumeur weg te spoelen.

//Update 17 juni 2014 (Oorspronkelijk gepubliceerd op 15 februari 2013):

Waterbesparende Oxijet nu ook in Nederland beschikbaar

De door CSIRO (de Australische TNO) ontwikkelde oplossing voor duurzaam én comfortabel douchen is nu ook in Nederland verkrijgbaar. De firma Oxiwaterjet Europe importeert de innovatieve adapters voor heel Europa. De verloopstukjes die de waterstroom verrijken met luchtbelletjes zijn in Nederland reeds via twee installateurs verkrijgbaar, gesprekken met andere partijen lopen. Bent u zelf geïnteresseerd – als consument en/of dealer – neem dan zeker contact op via Oxiwaterjet Europe.

//Einde update.

Met lucht verrijkte druppels in de douche

Een pisstraaltje onder de douche is de besparing niet waard. Dankzij het Venturi-effect kan waterbesparen tijdens het douchen tegenwoordig echter met behoud van comfort. Vernauwingen in de kanaaltjes van een nieuwe zuinige douchekop zuigen lucht aan die zich vermengt met het douchewater.

De verrijkte druppels komen met evenveel kracht naar beneden en geven zo de illusie van een normale douche. Dat scheelt tot de helft van het water en dus direct ook in de kosten van het verwarmen.

Retrofit adapter maakt van elke douche een spaar douche

De Australische Oxijet technologie bestaat uit een simpel tussenstukje dat tegelijkertijd de waterdruk reguleert en lucht aanzuigt. Deze schroef je tussen de doucheslang en je bestaande douchekop. Waarom je deze retrofit oplossing zou verkiezen boven een nieuwe douchekop is me overigens een raadsel. Het grote voordeel hiervan is dat je de douchekop kunt kiezen die je prettig vindt/die past bij de rest van de badkamer en toch water bespaart. De verrijking van de waterdruppels blijft naar verluid behouden ongeacht de specifieke douchekop, het is zelfs mogelijk de Oxijet onderaan de slang te schroeven.

 

Tot 40% van het huishoudelijk waterverbruik loopt via de douche en rond de 20% van het gasverbruik is gerelateerd aan het verwarmen van tapwater. Een bespaardouche verdient zich dan ook bijna altijd binnen een paar maanden terug en als de Oxijet zijn belofte waarmaakt dan kan dat nu ook met behoud van comfort. Mooi!

Bron: EcoChunk
ImageCredit: alexfrance @ sxc.hu


Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

3 reacties

 1. Ivo schreef:

  Met het oog op duurzaamheid is zo’n tussenstukje toch juist optimaal? Je hoeft niet je ouwe douchekop je kennelijk goed beviel en waarbij een nieuwe waarschijnlijk tegen zal vallen te vervangen. Toch wel een besparing van een x hoeveelheid kunststof, verpakkingsmateriaal, transport, etc, etc, etc….

  Overigens baal ik er wel van dat ik dit bericht nu lees, letterlijk een seconde voor het lezen schoot dit idee me in het hoofd om in te dienen voor een duurzaamheidsvraagstuk van de bedrijvendagen van de UT (http://www.bedrijvendagentwente.nl/pages/wedstrijd)

 2. Louck Jansen schreef:

  geachte, de verschillende Oxijets zijn nu ook in Nederland en in geheel Europa te verkrijgen. [Goed nieuws, maar link verborgen door moderator.]

 3. Hans Peeters schreef:

  Zijn er ook al ervaringen in NL mbt tot de Oxijet?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.