Snel nieuw geld nodig voor windvliegtuigbouwer Ampyx

Ampyx Power

De Delftse startup Ampyx Power timmert al ruim een decennium aan de weg met airborne windpower. De eerste volumeopdrachten liggen alsnog in de verre toekomst, en in het heden droogt het ontwikkelingsgeld op. 

Al jaren een hoog vliegende belofte

Ampyx Power is sinds 15 april 2022 in surseance, schrijft Energeia. Een bewindvoerder is op zoek naar nieuwe investeerders die voortgang van de startup willen steunen.

Windenergie opwekken met vliegers en drones was al een grote belofte in de tijd dat drones nog gewoon ‘kleine vliegtuigen’ heetten. In theorie bestrijk je met een vlieger of een vleugel aan een lier hetzelfde oppervlak als een standaard driewiekige windturbine, maar dan met veel minder materiaal. De toren is overbodig en de fundering heeft veel minder te verduren. De belangrijkste bewegende delen staan direct op de grond en zijn dus beter toegankelijk voor onderhoud. En als het niet waait, blijven de windvliegers en -vliegtuigen aan de grond. Dan zien omwonenden niets van de installaties.

Ondanks de voordelen en ondanks de vele startups die een variant van vliegende of zwevende windgeneratoren bedacht en (soms ook) getest hebben, kwam het idee vooralsnog niet voorbij de pilotfase . De ontwikkeling van conventionele 3-wiekers op mast gaat ook hard door, en de sector verkiest incrementele verbeteringen aan bekende techniek tot nog toe boven revolutie. Dat neemt niet weg dat startups en energieconcerns blijven investeren in demonstraties van airborne wind. Het Duitse RWE bevestigde 13 april 2022 nog dat het van plan is om met Ampyx Power in Ierland een testcentrum in te richten.

Hieronder een algemene video van Ampyx uit 2019. Deze aflevering van Studio Energie met Ampyx is ook het terugluisteren waard.


Bron: Energeia / Imagecredit: Ampyx Power

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.