De helft van alle nieuwe bussen elektrisch in 2022, wereldwijd

Afgelopen jaar was wereldwijd liefst 49% van alle nieuwverkochte bussen voorzien van een batterij-elektrische aandrijving. Dat stelt Colin Mckerracher, hoofdanalist automotive en transport bij Bloomberg New Energy Finance (BNEF).

Niet elk elektrisch vehikel heeft 4 wielen

Dat in Noorwegen 80% van de nieuwe auto’s in 2022 elektrisch waren kan je haast niet ontgaan zijn. Maar Noorwegen is een rijk land, met slechts 5,4 miljoen inwoners.

De opmars van elektrisch vervoer is echter zeker geen lokaal fenomeen. Wereldwijd was al 13% van de nieuwverkochte auto’s in 2022 elektrisch. En bij scooters en motoren gaat het nog veel harder, nu al 39% (!) in die markt elektrisch. Wereldwijd.

Nog indrukwekkender is de opmars van elektrische bussen. Op dat vlak zijn wij in Nederland echt pionier en koploper geweest, maar ook daar doet de hele wereld inmiddels volop mee. Liefst 49% van de bussen was in 2022 volledig emissievrij. De genoemde cijfers komen uit de hieronder ingevoegde presentatie van Colin Mckerracher, automotive-expert bij BNEF.


Elektrische bussen zijn schitterend

Bussen maken jaarlijks veel meer kilometers dan auto’s én vervoeren jaarlijks veel meer passagiers dan auto’s. En bussen rijden gemiddeld veel meer in stedelijke omgevingen dan auto’s. Met elektrische bussen boek je kortom niet alleen een grote klimaatwinst, maar ook een grote winst voor de luchtkwaliteit en volksgezondheid.

En elektrische bussen zijn betaalbaar. Juist omdat ze zo goed benut worden, tellen de energie- en onderhoudskosten zwaar in de total cost of ownership (TCO). De kosten voor elektriciteit en het onderhoud aan elektromotoren liggen aanzienlijk lager dan de kosten voor brandstof en het onderhoud aan verbrandingsmotoren.

Veel landen die zich niet – zoals Nederland en Noorwegen – een effectief stimuleringsprogramma voor elektrische auto’s kunnen permitteren, hebben wel voldoende economische slagkracht om nu al door te pakken met elektrisch openbaar vervoer. En dat gebeurt dus volop. Het kan haast niet missen of dit jaar is het eerste jaar dat ruim meer dan de helft van alle nieuwe bussen emissievrij is. Wereldwijd. En dat is werkelijk schitterend.


Bron: BNEF, via Twitter / Imagecredit: Eigen foto.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.