Toyota dealer Den Haag recycled NiMH accu’s uit Priussen

Een groot kritiekpunt bij hybride auto’s en volledig elektrische wagens is de levensduur van de accu’s. Na een jaar of vijf beginnen de accu’s serieus af te takelen, tot op een punt dat de (toch al beperkte actieradius) echt onacceptabel wordt.

/Update 19 april 2014 (Oorspronkelijk gepubliceerd op 9 februari 2013):

Kijk aan, waar dit bericht oorspronkelijk ging over hergebruik van ontmantelde accu’s in Japan pakt de Nederlandse Toyota dealer de handschoen op voor direct hergebruik van de oude accu’s. Toyota delaer Louwman in Den Haag was al lekker bezig met maar liefst 980 zonnepanelen – goed voor 250 kWpiek, ± 80 huishoudens. Nu komt daar een energieopslag systeem op basis van afgeschreven Prius accu’s bij. Lees verder op Tweakers, mooi werk!

/Einde update.

Verouderde accu’s uit hybrides omgebouwd tot back-up

Aan zijn eigen dealers in het thuisland Japan levert Toyota vanaf april een energiemanagement-systeem dat gemaakt is uit onderdelen van gerecyclede accu’s. Het systeem kan 10 kWh aan energie opslaan en is onderdeel van een groter pakket met o.a. LED-licht, zonnepanelen, zuinige airconditioning. Het project helpt de dealers efficiënter met energie om te springen en vervult in het door rampen geplaagde land ook een belangrijke functie als back-up energiebron bij stroomuitval.

Waarom niet écht hergebruiken?

In eerste instantie begreep ik dat Toyota slechts een regelunit leverde waarmee de dealers zelf een energieopslag systeem uit oude hybride accu’s zouden kunnen bouwen. Wanneer een accupakket niet meer geschikt is als energiebron voor een auto kan het in principe nog jaren mee voor stationair gebruik. Gewicht en volume is in die toepassing tenslotte van ondergeschikt belang.

Produceren en recyclen van accu’s kost veel energie en er worden giftige chemicalien bij verbruikt. Benutten van de resterende capaciteit in oude accu’s kan het werkzame leven van de technologie sterk vergroten en daarmee de impact van de productie spreiden over een veel langere afschrijvingstermijn. Ontmantelen en recyclen is goed maar direct hergebruiken en koppelen van oude accu’s in een microgrid is misschien wel beter. Het was in ieder geval een leuker verhaal geweest.

Bron: Clean Technica
ImageCredit: Gastonmag @ sxc.hu


Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.