Verwarming met stikstofuitstoot snel verboden aan westkust VS

Maarten van den Heuvel, via Unsplash Public Domain

De ruim 7 miljoen inwoners van de San Francisco Bay Area mogen vanaf 2027 geen nieuwe waterverwarmingssystemen installeren die stikstofoxiden uitstoten. Effectief betekent dat een verbod op boilers op gas.

Gezondere lucht

Het Bay Area Air Quality Management District heeft regels aangescherpt om de uitstoot van stikstofoxiden (NOx) rond San Francisco te beperken.

Vanaf 2027 is installeren van nieuwe systemen voor het verwarmen van water die NOx uitstoten verboden. Later volgt ook een verbod op ketels voor ruimteverwarming die stikstofoxiden in de lucht brengen. NOx komt vrij bij verbrandingsprocessen. Nul-uitstoot betekent in de praktijk dat aardgas of andere brandstoffen verbranden voor verwarming niet meer toelaatbaar is.

Eind vorig jaar besloot ook het California Air Resources Board al tot een verbod op de verkoop van ketels en boilers op aardgas vanaf 2030. Het uitfaseren van aardgas voor huishoudens aan de Amerikaanse westkust lijkt daarmee goed op stoom. Een overstap naar waterstofketels ligt niet voor de hand. Ook bij de verbranding van waterstof komt NOx vrij.


Minder stikstofuitstoot, voor de gezondheid en klimaat

De uitfasering van gasketels- en boilers in Californië is primair gedreven vanuit zorgen over de volksgezondheid. NOx-emissies verslechteren de luchtkwaliteit en dragen bij aan de vorming van ozon en fijnstof.

Blootstelling aan NOx veroorzaakt ademhalingsmoeilijkheden en astma en verhoogt de vatbaarheid voor luchtweginfecties. Blootstelling aan fijnstof is in verband gebracht met astma en andere aandoeningen van de luchtwegen, neurologische aandoeningen, hartaanvallen, beroertes en longkanker. De nieuwe regels voorkomen alleen al in de San Francisco Bay Area naar schatting jaarlijks 85 vroegtijdige sterfgevallen en tientallen nieuwe astmagevallen.

Nul-emissie bij verwarming betekent automatisch ook dat huishoudens zelf geen CO2 meer uitstoten bij verwarming. Gegeven de elektriciteitsmix in Californië levert overschakelen naar warmtepompen en warmtepompboilers een aanzienlijke broeikasgasreductie ten opzichte van gasgestookte verwarming.


Minder stikstofuitstoot, voor de biodiversiteit

In Nederland is er de afgelopen jaren ook veel te doen rond stikstofuitstoot, al ligt de focus hier vooralsnog op de gevolgen van stikstofdepositie op de natuur. Ammoniak uit de veeteelt is met afstand de grootste veroorzaker van stikstofdepositie. Ook in Nederland zijn gasketels echter een grote bron van NOx-uitstoot, in omvang gelijk aan al het wegverkeer.

De verkiezingsuitslag voor de Provinciale Staten wijst uit dat een groot deel van Nederland graag een oplossing voor de stikstofproblematiek ziet die minder raakt aan de bedrijfsvoering van boeren. Versneld uitfaseren van gasketels biedt dan uitkomst. Als Nederland met steun van de BBB voor de nabije toekomst een verbod op de verkoop van nieuwe gasketels invoert, zijn waarschijnlijk minder gedwongen uitkopen van boerenbedrijven nodig.

En het is nog goed voor onze gezondheid en het klimaat ook.

Bron: Compendium voor de Leefomgeving


Bron: Canary Media, Utility Dive / Imagecredit: Maarten van den Heuvel, via Unsplash Public Domain

Thijs ten Brinck

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. Walther schreef:

    Hoe komen jullie aan de cijfers van de landbouw?
    Ik kan die op het internet nergens terugvinden.
    De huishoudens kunnen niet meer dan 10 % uitmaken en die zijn in België flink gedaald.
    Wat betreft de boilers , is natuurlijk een goed zaak met de warmtepomp-boiler.
    Als de Hummers maar mogen blijven rijden.

  2. Ruben schreef:

    “Ook in Nederland zijn gasketels echter een grote bron van NOx-uitstoot, in omvang gelijk aan al het wegverkeer.”

    Volgens de grafiek is de NOx-uitstoot van huishoudens gelijk aan die van het wegverkeer, dat is niet hetzelfde als bovenstaande. De uitstoot van huishoudens omvat immers ook houtkachels en andere branders (gasfornuizen/gasovens), en die zijn waarschijnlijk voor een aanzienlijk aandeel verantwoordelijk.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.