Iceotype & DataPlace: Direct-contact oliekoeling voor PC’s & servers

Dankzij computers en het internet zijn veel aspecten van het leven energiezuiniger geworden. Mailen scheelt pakken papier en skype-meetings maken de logistiek van vergaderingen zowel simpeler als efficiënter. Toch vreet ook het internet energie; naar schatting zijn serverparken inmiddels goed voor enkele procenten van het wereldwijde energieverbruik.

Update 17 september 2013 (Oorspronkelijk gepubliceerd op 8 maart 2013):
Het Nederlandse datacenter Dataplace gaat live testen met oliegekoelde servers. Het is geen Iceotype maar de niet geleidende minerale olie van Green Revolution Cooling lijkt precies hetzelfde goedje, of werkt in ieder geval volgens hetzelfde principe. Een test met echte data in een echte praktijkomgeving met een mooie innovatieve technologie. Gaaf genoeg voor een update! Lees het het hele artikel op Tweakers.

//Einde update.

Elektronica koelen door onderdompeling

In dat relatief grote gebruik is het afvoeren van warmte een grote post. De interne weerstand van alle elektronica maakt dat de meeste PC’s niet zonder actieve koeling kunnen. Normaliter geschied het koelen door het rondpompen van lucht maar er zijn ook systemen die water als koelmiddel gebruiken. Waterkoeling heeft als grote voordelen dat het stiller en efficiënter werkt; vanwege de grotere warmtecapaciteit hoeft er veel minder koelmiddel verplaatst te worden om eenzelfde temperatuur te handhaven.

De combinatie van water en elektronica kent echter natuurlijk ook voor de hand liggende risico’s. 3M ontwikkelde daarom Novec, een vloeistof die geen elektriciteit geleidt en zodoende direct in contact mag komen met de gevoelige onderdelen van computers. De demo in het filmpje hieronder met een telefoon laat zien dat de vloeistof het functioneren van elektronische circuits niet in de weg staat.

Aan de universiteit van Leeds is inmiddels een serverkoeling ontworpen waarin alle microchips en opslagmedia worden ondergedompeld in het niet geleidende Novec. Zodoende is al het oppervlak direct te koelen. Net zoals met luchtkoeling, alleen nu met de veel hogere warmtecapaciteit van een vloeistof. Naar schatting is deze koeloplossing ruim 80% zuiniger dan het rondblazen van lucht. De afgevoerde warmte wordt in dit geval toegevoerd aan een standaard radiator, via een ringleiding kan een serverpark zo ook met gemak andere ruimtes verwarmen. Mooi spul dat Novec!

Bron: Tweakers
ImageCredit: Linuxgeek @ sxc.hu


Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. Ivo schreef:

    cool spul ja 🙂 hopelijk ook niet al te prijzig?
    zo niet zeer geschikt om in de verwarmingsbuizen van naburige gebouwen te laten circuleren, anders even een warmtewisselaar ertussen om de warmte af te geven aan het water van de betreffende CV.

  2. Ivo schreef:

    cool spul ja 🙂 hopelijk ook niet al te prijzig?
    zo niet zeer geschikt om in de verwarmingsbuizen van naburige gebouwen te laten circuleren, anders even een warmtewisselaar ertussen om de warmte af te geven aan het water van de betreffende CV.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.