Klimaatkunstwerk veroorzaakt waterschade bij olieconcern

Mourad Saadi, via Unsplash Public Domain
Opnieuw relevant: 1 april 2023 | Oorspronkelijk gepubliceerd: 30 maart 2023

De feestelijke opening van de nieuwe directiekamer vanmiddag is afgeblazen. Bij het vullen van het kunstwerk C-Level at Sea Level (zie oorspronkelijk bericht hieronder) is vannacht de kraan aan blijven staan. De vloer en enkele meubelstukken hebben schade opgelopen. Ook op de begane grond is sprake van waterschade. De directie zal tijdens het herstel de komende weken gebruik maken van de oude directiekamer. Hieronder het oorspronkelijke bericht van 30 maart 2023.

C-Level at Sea Level, klimaatkunst in directiekamer

De top van een van de Britse oliebedrijven die in Nederland actief zijn, zit de komende jaren letterlijk tussen de golven. Een klimaatkunstwerk langs de wand houdt de directie continu bewust van de impact van klimaatverandering.

Meetpunt op de pier bij Scheveningen

“Wij hebben recent een wisseling in de top gehad”, zegt woordvoerder Liv de Gelder. “Een van de eerste zaken waar een nieuwe directeur bij ons traditioneel zijn stempel op drukt, is de inrichting van de directiekamer.”

Dit keer zijn met een prijsvraag ideeën opgehaald bij de tientallen trainees werkzaam binnen het concern. Het concept dat het meest in de smaak viel heet C-Level at Sea Level. Dit betekent ook een verplaatsing van de directiekamer.


Bewustwording, voor de directie en haar relaties

“Tot nu toe zat de directie hoog en droog, op de bovenste verdieping van onze kantoortoren”, zegt De Gelder. “Mooi uitzicht, en handig voor de beveiliging maar ook op grote afstand van het publiek en de meeste werknemers. Dat past niet meer bij deze tijd.” Voor de nieuwe directiekamer is daarom plaats gemaakt op de eerste verdieping, direct boven de entree.

De vloer van de ruimte ligt daarmee letterlijk op het zeeniveau dat voorspeld is voor 2150. “Dat is de hoofdzaak van deze wijziging, die echt niet alleen symbolisch is”, zegt De Gelder. De besluiten die de directie dagdagelijks neemt, bepalen mede of en wanneer het zeeniveau tot de directiekamer zal stijgen. “En dat geldt niet alleen voor onze eigen topmensen, maar zeker ook voor onze buitenlandse collega’s en de invloedrijke politici, investeerders en partners die hier over de vloer komen.”


Kunstinstallatie volgt eb en vloed en ook het gemiddelde zeeniveau

Om het bewustwordingseffect top of mind te houden, is het artistieke idee van een tweede trainee uitverkozen en met een kunstenaar verder uitgewerkt. Langs de 4 wanden van de directiekamer is een smal glazen kunstwerk geïnstalleerd.

Moeilijk om hier niet over te praten

Dit glas is gevuld met water, dat dankzij een golfgenerator continu in beweging is. Het waterniveau en de intensiteit van de golven schommelen mee met het daadwerkelijke getij en weer even verderop aan de kust.

De directie zit zo dus letterlijk tussen de golven die over een goeie 100 jaar op dit niveau kabbelen. “Het beweegt, en valt dus nogal op”, zegt De Gelder met een grijns. Wie dit kunstwerk voor het eerst ziet, zal er inderdaad vrijwel zeker een gesprek over aanknopen. “Er komen bijna dagelijks gasten voor het eerst in deze ruimte. Dat dwingt de directieleden om ook bijna dagelijks over de impact van klimaatverandering te praten. En dat was ook precies de intentie van de trainee.”

Komend weekend wordt de nieuwe directiekamer feestelijk geopend. Vrijwel de voltallige directie met aanhang, een groep trainees en enkele andere genodigden zijn hierbij aanwezig. De directeur kan zijn klimaatpraatje dus al direct goed oefenen.


Imagecredit: Mourad Saadi, via Unsplash Public Domain

Thijs ten Brinck

Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Ernst schreef:

    Tja, oprechte bewustwording en betrokkenheid of vooral greenwashing (kijk ons toch eens goed bezig zijn)?
    Bij een olieconcern denk ik toch eerder aan dat laatste. Maar wie weet…

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.