Extreem zuinig ‘racen’ tijdens Shell EcoMarathon

Vandaag start in Rotterdam de Shell EcoMarathon. Bij deze wedstrijd gaat het niet om wie het eerst over de finish is, de winst gaat naar de wagen die de meeste kilometers maakt op één liter benzine, of een equivalent daarvan. Verschillende studententeams van over de hele wereld strijden om de titel. Een overzicht van editie 2013:

 

Twente wil scoren in de waterstofklasse

GreenTeamTwente, bestaande uit studenten van de Universiteit Twente, gaat net als voorgaande jaren voor de winst in de waterstofklasse. Met niet veel meer dan een brandstofcel op wielen, vanzelfsprekend verpakt in een zeer gestroomlijnde body, hoopt het team dit jaar opnieuw dicht bij een verbruik van 1 liter benzine-equivalent op 1000 kilometer te komen.

 

Eindhoven legaal de weg op met elektrische auto van 200 kilo

Vanuit de Technische Universiteit Eindhoven een auto die al iets praktischer oogt. De extreem lichte elektrische auto heeft een maximum snelheid van 60 km/u maar zal die tijdens de wedstrijd niet aantikken. Omgerekend naar benzine moet de inzending uit Eindhoven ongeveer 1 op 500 kunnen rijden. In dat licht een fantastische prestatie dat de RDW het prototype onlangs op kenteken zette en daarmee dus goed genoeg acht voor gebruik op de openbare weg.

 

De EcoMarathon duurt nog tot en met zondag. Voor de neutrale toeschouwer misschien niet de spannendste autorace maar voor liefhebbers van techniek en duurzaamheid zeker een kijkje waard!

ImageCredit: GreenTeamTwente

Thijs ten Brinck

Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.