50 modemerken NL samen in MVO; Vliegtuig op biogas

Jeff Kubina, via Flickr Creative Commons

Een snelle greep uit de duurzame pers- en nieuwsberichten. In deze editie o.a. convenant tegen kinderarbeid en milieuvervuiling kledingbranche, vliegen op LNG en fietscourier voor RHDHV.

1. Kledingbranche zet in op duurzame en veilige productie

Circa vijftig Nederlandse modemerken als Wehkamp, Coolcat, Zeeman en Bijenkorf ondertekenen vandaag (4 juli 2016) het convenant Duurzame Kleding en Textiel, schrijft het FD. Het initiatief bevordert maatschappelijk verantwoord ondernemen inzake energie, afval en werkomstandigheden en moet rampen zoals ‘Rana Plaza‘ voorkomen. Het convenant, opgesteld door de branche, NGO’s en overheid, is geldig als minimaal 35 bedrijven de ambities onderschrijven. Kritische mensenrechten- en milieuorganisaties zetten geen krabbel, wegens gebrek aan loonafspraken en monitoring.

2. Startup pakt € 10.000 voor vliegen op vloeibaar aardgas

Clean Tech Aviation (CTA) is een van de vijf winnaars van Startup Fasttrack, een Groningse accelerator voor jonge ondernemers in duurzaamheid. CTA ontwikkelt techniek om de voordelen van LNG (Liquid Natural Gas) naar de luchtvaart te brengen. In de scheepvaart en het wegtransport gelden vloeibaar aardgas en bio-LNG als een schoner alternatief voor diesel en stookolie. Naast CTA wonnen ook Synext (restwarmtegebruik), Energie Company (micro biovergister), Envitron (offgrid energiemonitoring) en Gridcorn (biobouwmaterialen) € 10.000 en toegang tot een vervolgtraject bij Startup Fasttrack.

3. CO2-arme fietskoeriers voor pakketten Royal HaskoningDHV

Ingenieurs- en adviesbureau Royal HaskoningDHV (RHDHV) stapt voor zijn post- en pakketbezorging over op Cycloon Post & Fietskoeriers. Procurement Advisor Petra Garlich: “Cycloon zorgt niet alleen voor een snelle service, maar is ook een onderneming die er bewust voor kiest om op een duurzame wijze post te bezorgen.” Het koeriersbedrijf werkt waar mogelijk met personeel met een ‘afstand tot de arbeidsmarkt’. Ten opzichte van de huidige postbezorging bespaart RHDHV bovendien jaarlijks ±4.000 kilo CO2-uitstoot. Als Cycloon het met fietsen alleen niet redt, rijdt de postbezorger op groengas.

4. Conferentiehotel en studentenwoningen in leeg onderwijsgebouw

Technische opleidingen van de Universiteit Twente (UT) maakten tot 2009 gebruik van De Hogekamp. Sindsdien staat de onderwijstoren, elf verdiepingen hoog, op de Twentse universiteitscampus leeg. De kogel over een duurzame herbestemming is nu eindelijk door de kerk. Bouwbedrijf Van Wijnen levert medio 2018 een energiezuinig, volledig getransformeerd conferentie- en studentenhotel op. De vernieuwe Hogekamp biedt 72 kamers en 1.000 vierkante meter conferentieruimte namens de Drienerburght en 445 zelfstandige studio’s voor (internationale) studenten namens Camelot Real Estate.

5. Podiumplaatsen voor ecoracers Twente en Delft

Studententeams uit heel Europa streden afgelopen weekend om de titel ‘meest zuinige auto’. De teams uit Delft en Twente pakten, ieder in een eigen klasse, de derde plek. GreenTeamTwente en EcoRunner Delft reden beiden op waterstof. In de UrbanConcept-klasse pakte Twente het brons met omgerekend 850 afgelegde kilometers op een liter brandstof. In de prototype-klasse kwam Delft op diezelfde liter ruim twee keer zo ver. Het team van Eindhoven heeft afgaande op de site van de Shell Eco Marathon geen geldig resultaat neergezet. Hieronder een impressie van de racedag van GreenTeamTwente.

Imagecredit: Jeff Kubina, via Flickr Creative Commons (Cropped)


Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Dit vind je misschien ook leuk...

3 reacties

  1. 19 jul 2016

    […] kledingindustrie is berucht om zijn milieuvervuiling en slechte werkomstandigheden. Lena The Fashion Library biedt daarom abonnementen op haar ‘oneindige kledingkast’. […]

  2. 08 aug 2016

    […] het TT circuit van Assen zijn nieuwe raceprototype gepresenteerd. Net als de Eco-Runner uit Delft, die derde werd bij de Shell Eco Marathon, rijdt ook de Forze VII op waterstof. Waar bij de ecomarathon alleen uithoudingsvermogen telt, […]

  3. 16 aug 2016

    […] kan op de dijk bij Den Helder en belooft spektakel: De organisatie ziet de World Solar Challenge, Eco-Marathon en de Friese Solar Boatrace als grootste […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.