Wave-Rotor: Golf- en getijdenenergie aan één as

Getijde-turbines hebben vaak last van golven terwijl eb en vloed het weer lastig maken om golfenergie op te wekken. Ecofys ontwikkelde een turbine die deze problemen tackelt en tegelijkertijd energie onttrekt uit golven en getijden.

Energie uit golven en tegelijkertijd uit eb en vloed

Getijdenstromen lopen nagenoeg horizontaal en met een turbine haaks op deze stroming is veel energie op te wekken. Gangbare getijdenturbines lijken dan ook net windmolens onderwater. Golfslag zorgt er bij dit soort centrales wel voor dat de bovenste wiek soms uit het water steekt, slecht voor de efficiëntie en voor de levensduur van de turbines. Golfenergie wordt juist voornamelijk opgewekt aan het wateroppervlak, hierbij is het weer lastig dat dit oppervlak zich onder invloed van eb en vloed verplaatst.

Consultancybureau Ecofys ontwierp een turbine die zowel de verticale golfbeweging als de horizontale getijdenstroming benut voor energie opwekking. Met een automatisch hijsmechanisme ligt de turbine altijd op de optimale diepte in het water. Door de vorm van de turbine maakt het ook niet uit uit welke richting het water stroomt, elke stromingscomponent draagt bij aan de energieopwekking.

In de Westerschelde heeft een klein maar toch vrij krachtig prototype met een piekvermogen van 30kW zich de afgelopen jaren bewezen. Na de succesvolle trial neemt Scheepbouwer IHC Merwede de Wave-Rotor technologie over van Ecofys. Het offshore bedrijf wil het concept wereldwijd vermarkten.

 

Bron: Technisch Weekblad

Thijs ten Brinck

Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.