Finland stopt kernafval voor 1.000 eeuwen onder de grond (Schitterende docu)

In Finland werkt men aan een ondergrondse opslag voor kernafval. Documentairemaker Micheal Madsen geeft een fantastische inkijk in de vele aspecten die hierbij komen kijken.

Update 20 november 2015 (Oorspronkelijk geplaatst op 16 juli 2012):

Finland gaat de eindberging voor nucleair afval op het eiland Olkiluoto in het westen van het land daadwerkelijk bouwen. De Finse regering en omwonenden hebben ingestemd met de ondergrondse eindberging.

Verstopt in de granieten rotsbodem, 450 meter onder de grond, moet het kernafval van verschillende Finse energiecentrales 100.000 jaar lang onaangeroerd blijven liggen. Pas dan is de straling voldoende afgenomen om de tombe te betreden.

De Deense documentairemaker Michael Madsen maakte in 2010 de ijzersterke film Into Eternity, over de implicaties van zo’n eindberging. Daarover het oorspronkelijke bericht hieronder.

// einde update.

Mogelijkheden, moeilijkheden en filosofie bij kernenergie

De film behandelt vele technische mogelijkheden en moeilijkheden maar focust vooral ook op de ethische bezwaren. Het gebruikte uranium moet nog duizenden jaren veilig opgeborgen worden, de opslagbunker moet daarom langer meegaan dan welk bouwwerk dat ooit door mensen is gemaakt.

Zelfs als dat lukt dan is de veiligheid niet te garanderen; zijn waarschuwingsbordjes nog te lezen over honderden eeuwen, hebben pictogrammen nog dezelfde lading in een beschaving die ver van de onze afstaat.. En zo ja: schrikt dat af of maakt het juist nieuwsgierig?

Into Eternity: Schitterende docu over de opslag van kernafval

Door te switchen tussen tussen interviews met mensen die nu aan het project werken en tussen het oogpunt van een archeoloog uit de toekomst is de documentaire zowel uiterst informatief als zeer sfeervol.

Vorige zomer zapte ik er middenin en bleef ik geboeid hangen, terwijl ik nog zeker vijf minuten geen idee had waar het over ging. Onlangs kwam de docu weer ter sprake en gelukkig blijkt hij integraal op Youtube te vinden. Meteen nog eens gekeken en ik raad iedereen aan dat ook te doen.

ImageCredit: dcandea @ sxc.hu

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. 07 jan 2017

    […] overtuigend waarschuwt dat ze hier toch echt de nieuwsgierigheid moeten bedwingen. Want deze ‘Vloek van Toetanchamon‘ is geen mythe en blijft nog tienduizenden jaren […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.