De opmars van accuopslag: 8 baanbrekende miljoenendeals

Powerwall, via Tesla

Energieopslag is essentieel in de duurzame transitie. Dat horen we al jaren maar transactions speak louder than words. Qua transacties in batterijopslag is 2016 echt een doorbraakjaar. De grote deals uit de laatste maanden in een overzicht.

Laptop als wegbereider voor 100 procent groene stroom

Na jaren zoeken is de heilige graal voor de energietransitie er opeens. En dat zonder briljante ingeving vanuit de wetenschap. Grote versies van de accu’s in onze laptops en telefoons maken van wispelturige wind- en zon een betrouwbare en betaalbare energiebron.

Dankzij jarenlange druk op capaciteit en prijs door gadgetproducenten is de lithiumaccu een betaalbare alleskunner. Ook in de opkomende markt voor thuisaccu’s en grootschalige energieopslag pakt de lithiumaccu daarmee nu de hoofdrol. Of dat zo blijft, hangt in hoge mate af van hoe explosief de markt voor elektrisch rijden groeit. Het geringe gewicht en volume, dat de lithiumaccu’s zo geschikt maakt voor mobiel gebruik, is voor stationaire opslagsystemen uiteindelijk van beperkt belang. Als de grondstofprijzen voor lithium stijgen, krijgen concurrerende opslagconcepten alsnog hun kans.

Tegen die tijd heeft de energiesector sowieso waardevolle ervaring op gedaan, met de lithiumaccu’s en met opslag in het algemeen. In aanloop naar het congres Smart Storage Solutions, 21 september 2016 in Den Bosch, een selectie van de meest opvallende accuprojecten uit de laatste maanden.

1.200 megawatt accu’s voor £ 200 mln aan besparingen

National Grid, verantwoordelijk voor de balans op het Britse stroomnet, heeft acht bedrijven de realisatie van in totaal 201 megawatt aan balansvermogen gegund. Met accu’s vangen zij pieken en dalen in het stroomgebruik op. Dat doen ze duurzamer, flexibeler en ‘£ 200 mln (€ 235 mln) goedkoper‘ dan de fossielgestookte generators die deze functie traditioneel vervullen. Mooi signaal 1: Accu’s waren geen eis maar van de 37 bieders kozen er liefst 34 voor accuopslag. Mooi signaal 2: De Europese energiegiganten EDF, Vattenfall en E.on behoren tot de winnende bieders.

2.Amsterdam Arena verruilt noodaggregaten voor accu’s

De Amsterdam Arena breidt zijn zonnedak uit en maakt dankzij energieopslag beter gebruik van de zelf opgewekte elektriciteit. Een accupakket met een vermogen van 4 megawatt en de opslagcapaciteit van ‘een paar honderd’ elektrische auto’s vervangt de dieselgenerators die de stroomvoorziening in het stadion nu garanderen. Het EK2020 geldt als deadline maar de accu’s zijn mogelijk al in 2017 operationeel.

3.800 megawattuur in gigabatterij bij Chinees windpark

Dichtbij de grens met Noord-Korea moet China soms windparken afschakelen omdat het stroomnet de opgewekte elektriciteit niet aan kan. Een enorme accu, met 200 megawatt aan vermogen en liefst 800 megawattuur aan opslagcapaciteit, verhelpt dit probleem. Het Chinees-Amerikaanse bouwconsortium kiest in plaats van lithiumion voor vanadium flowbatterijen. Dankzij de externe opslagtanks is de verhouding tussen (ont)laadvermogen en daadwerkelijke stroomopslag in dit type accu’s vrij te kiezen. Nuon kiest ook voor accu’s om zijn windpark Alexia te optimaliseren.

4.Twee Duitse thuisaccufabrikanten door grens van 10.000

Tesla heeft met zijn Powerwall de markt voor huishoudelijke energieopslag onmiskenbaar opengebroken. Toen Elon Musk zijn stap in de opslagmarkt aankondigde, was deze in Duitsland echter al stevig op stoom. Onder de Duitse radar heeft Senec in zijn thuismarkt al meer dan 10.000 thuisaccu’s weggezet. Het eveneens Duitse Sonnen bereikte die mijlpaal eerder en gaat met Tesla nu nadrukkelijk de strijd aan om het mondiale marktleiderschap. Het Amerikaanse techconcern General Electric stelde zijn klantennetwerk open en investeerde $ 50 mln in Sonnen.

5.$ 300 mln voor ‘accuopslag achter de meter’ bij bedrijven

In de VS maken demand charges, kosten voor het vermogen dat je van het stroomnet vraagt, een belangrijk deel uit van de energierekening van bedrijven. De Amerikaanse startups Stem en Advanced Microgrid Solutions (AMS) installeren accusystemen die de piekvraag afvlakken en zo de kosten verlagen. Stem haalde recent $ 100 mln financiering op en de Australische investeringsbank Macquarie stak $ 200 mln in AMS.

6.Olieconcern haalt accuproducent voor € 950 mln van de beurs

Het Franse olie- en gasbedrijf Total versterkt zijn New Energies-tak met de Franse accubouwer Saft. Total sprak zijn wens om Saft in te lijven in mei 2016 uit en heeft de overname twee maanden later probleemloos voltooid. De accu’s van Saft zijn een mooie aanvulling op de recordzonnepanelen van SunPower, ook een volle dochter van Total. Kort na de Franse oliegigant stapte ook het Franse energieconcern Engie (voorheen GDF Suez) in opslag, met een belang van 80 procent in de Amerikaanse opslagexpert Green Charge Networks.

7.$ 33 mln voor cradle 2 cradle zoutwaterbatterijen

De Amerikaanse startup Aquion Energy haalde in april 2016 $ 33 mln groeigeld op om zijn bijzondere accusystemen sneller naar de markt te brengen. Aquion is een van de bedrijven met een hoopvol alternatief voor lithiumion-accu’s. De stationaire batterijen van de startup zijn gemaakt uit goedkope, milieuvriendelijke materialen. Daarmee verwierf Aquion zelfs een certificaat van het  Cradle-to-Cradle (C2C)-instituut.

8.Zuid-Korea en China smeden batterij-allianties voor $ 625 mln

Het Zuid-Koreaanse Samsung, leverancier van de accu’s voor BMW’s elektrische auto’s, heeft een belang van 2 procent genomen in het Chinese conglomeraat BYD (Build Your Dreams). Daarvoor telde Samsung $ 455 mln neer. BYD is ’s werelds grootste producent van EV’s maar maakt ook stekkervrachtwagens en -bussen. Daarnaast zet BYD groot in op stationaire accusystemen. Al in 2012 kondigde BYD een accuproject van 36 megawattuur aan, voor die tijd ongekend. In een separate deal voor $ 170 mln produceert Samsung ook met omvormerproducent Sungrow thuisaccu’s voor de Chinese markt.

Imagecredit: Tesla

Dit vind je misschien ook leuk...

4 reacties

  1. 14 sep 2016

    […] van deze omvang zijn nog zeker geen gemeengoed, al zijn er inmiddels grotere systemen opgeleverd. De nieuwswaarde van dit Daimler-project zit hem echter in de oorsprong van de accucellen. Die […]

  2. 28 sep 2016

    […] is 50 procent haalbaar, nog steeds een stuk minder dan de 90 tot 95 procent van een lithiumaccu. De FES concurreert dan ook vooral op de kostprijs van […]

  3. 14 dec 2016

    […] Groot-Brittannië heeft in een capaciteitsveiling voor energiezekerheid opdrachten gegund voor 52.000 megawatt aan energieprojecten. Accu’s concurreerden direct met hydro-, gas- en kerncentrales maar sleepten toch 500 megawatt aan projecten binnen. In augustus 2016 koos de Britse National Grid al voor 200 megawatt aan accuvermogen. […]

  4. 21 jan 2017

    […] het waait of de zon schijnt, kunnen we niet zonder kolen- en gascentrales. Dat klopt, voor nu. Wat niet klopt is dat oude energiecentrales ‘in standby’ zinloos steenkool verstoken, […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.