Oermini volledig elektrisch; € 4 mln voor solar to products

Pete Bellis, via Flickr Creative Commons

 5 snelle highlights uit de duurzame actualiteit:  Emissievrije oldtimers, subsidiesucces voor Shell, Peking schoon met schone trucks, hikers tegen windparken en zonder lenzen of spiegels water koken op zonlicht. 

1.Elektrische oldtimer duurzamer dan nieuwe stekkerauto

De Franse startup Ian Motion voorziet klassieke Britse Mini’s van moderne elektrische aandrijving. Daarmee blijven de oldtimers welkom in grootstedelijke milieuzones. De impact van de accuklassiekers is bovendien nog lager dan die van nieuwe EV’s. Medeoprichter Roland Schaumann tegen BusinessGreen: “Het is ecologische nonsens dat we goede auto’s slopen en nieuwe elektrische modellen kopen. De productie kost ook veel CO2.” Schaumann hoopt jaarlijks 30 à 40 van de toekomstbestendige oermini’s te slijten. Dat moet een makkie zijn, ondanks de forse prijs van € 40.000.

2.Shell schiet 4x raak voor onderzoekssubsidie CO2-recycling

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft 8 publiek-private consortia subsidie toegekend voor onderzoek naar solar2products. De onderzoeksprojecten focussen op de chemische opslag van zonne-energie, in hernieuwbare brandstoffen of chemicaliën. NWO verdeelt onder de winnende projecten $ 4,2 mln aan subsidie, namens de Topsectoren Chemie en Energie en de TKI BioBased Economy. Bij vier van de winnende aanvragen is Shell betrokken. Het olieconcern werkt samen met de Universiteit Twente, de TU Delft, en de kennisinstituten Differ en TNO.

3.Peking volledig over op elektrische afval- en veegtrucks

201509090213482370

Het Chinese conglomeraat BYD heeft een volledige line-up van vuilniswagens, veegauto’s en sproeitrucks gepresenteerd. In totaal gaat het om 26 verschillende modellen, met een capaciteit tot 32 ton. Beijing Environmental Sanitation maakt voor zijn werkzaamheden in de Chinese hoofdstad vanaf eind 2017 uitsluitend gebruik van elektrische trucks. Vorig jaar september nam het nutsbedrijf al 22 veegtrucks van BYD in gebruik. Met accu’s van 350 kWh vegen deze 7 uur lang onafgebroken door.

4.Schotse hikers niet blij met wind

In deze serie hebben we eerder een positieve statistiek over de impact van windparken op toerisme in Schotland meegepikt: terwijl de het vermogen aan windturbines verdubbelde steeg ook de werkgelegenheid in de Schotse vrijetijdssector met 10 procent. Vanuit de Mountaineering Council of Scotland nu een tegengeluid. In een enquête onder zijn 1.400 leden gaf twee derde aan liever geen windmolens te zien. Liefst 22 procent zegt windparken zelfs actief te mijden bij het uitstippelen van wandeltochten. Vermoedelijk niet het type toerist dat de plaatselijke middenstand al te hard zal missen.

5.Spons kookt water met ongeconcentreerd zonlicht

MIT-Sun-Steam-1_0

Onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) hebben een koolstofschuim ontwikkelt dat zonlicht extreem goed omzet in warmte. In 2014 brachten ze hiermee al water aan de kook met een lens die zonlicht 10 keer versterkte. Na verdere optimalisaties lukt het nu ook zonder lens of spiegels om water in stoom om te zetten. De onderzoeksgroep denkt aan goedkope ontzilting van zeewater als eerste toepassing.

Imagecredit: Pete Bellis, via Flickr Creative Commons (cropped)

Thijs ten Brinck

Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.