Duurzaamheidsforum Springtij: 5 argumenten om mee te debatteren en bij te leren op Terschelling
Eind september trekken aanjagers van de duurzame transitie traditioneel naar Terschelling. Tijdens duurzaamheidsforum Springtij bespreken zij ook dit jaar de kernthema’s van duurzaamheid. Vijf redenen om hier bij te zijn.
Donderdag 22 september 2016 start op Terschelling voor de zevende keer het Springtij Forum. In een lang weekend treffen 400+ beslissers uit het Nederlandse bedrijfsleven, de politiek en de wetenschap elkaar voor dialoog, debat en inspiratie.
Op het Waddeneiland leggen zij zo een stevige basis en waardevolle verbindingen om, eenmaal terug op het vaste land, de transities in energie, mobiliteit en voedselvoorziening te versnellen. Het volledige programma en een overzicht van alle sprekers staat op Springtij.nu. Hieronder vijf highlights uit het congresprogramma voor editie 2016.
Inschrijven voor het Springtij Forum kan tot en met 12 september 2016.
1.Duurzaam leiderschap: Herman Wijffels en Martijn Aslander
Lifehacker Martijn Aslander schreef samen met journalist Erwin Witteveen de boeken Easycratie en Nooit af, over de kansen en gevolgen van de informatie- netwerkeconomie. Kernpunt in die boeken is dat het, ondanks de misère in de dagelijkse journaals, ontzettend goed gaat met de wereld. Op Springtij vertaalt Aslander dit hoopvolle perspectief naar de praktijk van duurzaamheidspioniers. Herman Wijffels, als leider bij de SER en de Rabobank verantwoordelijk voor mooie verduurzamingsslagen, deelt zijn ervaring in een workshop over leiderschapsvraagstukken.
2.Roadmap mobiliteit: schoon op rails en autonoom op weg
Treinen rijden in Nederland grotendeels op windenergie maar zitten in de spits ook barstensvol. Filerijden in moderne auto’s is dankzij zelfrijdende functies ondertussen veel comfortabeler dan vroeger. Autonoom rijden kan op duurzame elektriciteit, maar gaat net zo goed op benzine, biogas of waterstof. Grote Nederlandse werkgevers onderzoeken samen met o.a. de NS en BMW hoe zij het woon-werkverkeer effectief kunnen vormgeven en hoe zij het personeel zo ver krijgen om ook daadwerkelijk thuis te werken, spits te mijden of range anxiety te overwinnen.
3.Zonneramen, klimkranen en de gevestigde energiereuzen
Het Deense Dong gaat voor de Nederlandse kust aan de haal met Nederlands grootste en ’s werelds goedkoopste zeewindpark. Ondertussen is er veel discussie over het afschakelen van de Nederlandse ‘moderne’ kolencentrales, die stuk voor stuk ook in buitenlandse handen zijn. Wie neemt de regie in onze energietransitie en welke duurzame innovaties gaat Nederland zelf exporteren? Op Springtij zijn vernieuwers als Physee (transparante zonnepanelen) en Lagerwey (compacte kraan voor windturbines) én de gevestigde energieorde (Gasunie, Eneco en Alliander) sterk vertegenwoordigd.
4.Smart financieren en organiseren: Circulaire verdienmodellen
Circulariteit staat centraal in veel discussies over duurzaamheid. Businessmodellen worden in rap tempo ontwikkeld maar slechts beperkt geïmplementeerd. Wat staat de doorbraak van de echte circulaire economie nog in de weg? Een opdrachtgever, leverancier, financier en accountant vertellen over de kansen en knelpunten in circulaire waardeketens. Triodos en ASN maar ook ING, ABN Amro en Rabo mengen zich in de discussies. Daarnaast een sessie over de grondstofhonger van smart buildings, smart grids, smart mobility en de kansen van het Internet of Things.
5.Groene energie in bestemmingsplan en als mensenrecht
De gewonnen ‘Klimaatzaak’ inspireert milieuactivisten wereldwijd om milieubeleid juridisch af te dwingen. Mensenrechtenadvocaat Jan van de Venis en Correspondent Klimaat & Energie Jelmer Mommers geven inzicht in lopende en toekomstige klimaatzaken. Ondertussen verplichten steden als Parijs en Marburg de installatie van zonnepanelen bij nieuwbouw. Is een energie-bestemmingsplan ook voor Nederland gewenst?
Imagecredit: Boboko skylge, via Wikimedia Creative Commons (Cropped)
Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
1 reactie
[…] heb ik even mooi gemist, terwijl ik de afgelopen dagen nota bene op duurzaamheidsforum Springtij rondliep. Ik las het pas zondag in de trein terug, in de (Britse) Guardian. Afgaande op Google News […]