Groei zonnestroom iets minder explosief wegens lokale knelpunten

Ray Hennessy, via Unsplash Public Domain

Het Nederlandse elektriciteitsnetwerk behoort tot de allerbetrouwbaarste van de wereld. Al jaren. Dat zal zo blijven. Ook met veel windparken, zonnepanelen, warmtepompen en elektrische auto’s. Dat vergt wel tijd en inspanningen. En geld.

Miljardenslingeren, het kan weer!

In de noordelijke provincies was de energievraag altijd vrij bescheiden. Voor Enexis, Liander en Tennet, verantwoordelijk voor het (lokale) elektriciteitsnet, was er nooit reden om veel zware kabels aan te leggen.

In het noorden is grond relatief goedkoop. Samen met de sterk gedaalde prijs voor zonnepanelen en lucratieve subsidie voor hernieuwbare energie maakt dat dat veel ondernemers in Drenthe, Friesland en Groningen zonneparken willen uitrollen.

Al die ondernemers in zonnestroom doen nu een beroep op netbeheerders Enexis en Liander om de opgewekte elektriciteit het land in te transporteren. En rap een beetje. En daar knelt het, getuige dikke krantenkoppen van vanochtend:

Goed en zorgvuldig werk kost tijd

Omdat er nooit reden was om veel zware kabels aan te leggen in de noordelijke provincies, liggen er nu weinig zware kabels in de noordelijke provincies. Aan het uitbouwen van het elektriciteitsnet gaan ontwerprondes, vergunningtrajecten en inspraakprocedures vooraf. Het duurt even eer de netbeheerder aan de slag kan.

Tot nu toe was de zorgvuldige werkwijze van de netbeheerder nooit een probleem. De realisatie van een nieuwe woonwijk of bedrijventerrein duurt ook jaren dus een kabel was er ondanks de lange doorlooptijden vrijwel altijd op tijd.

Knelpunten zijn niet duurzaam maar plaatselijk en tijdelijk

Het grote voordeel van zonnepanelen is dat je ze in rap tempo kunt installeren. Een zonnepark van een paar megawatt zet je binnen een jaar op poten. Maar zo snel kan de netbeheerder eenvoudigweg niet leveren. Daarom knelt het nu in het noorden.

Misschien knelt het wel een paar jaar. Misschien wordt onder druk alles iets eerder vloeibaar. In ieder geval is het probleem absoluut betaalbaar oplosbaar. De meeste kranten lichten onder de zwaar aangezette kop netjes toe dat het inderdaad om lokale knelpunten gaat en dat het oponthoud tijdelijk is. Maar dat zal de pret in de publieke onderbuik natuurlijk niet drukken. Als je een lokaal knelpunt kunt opblazen tot landelijke proporties en miljarden kunt slingeren, waarom zou je dat laten?

Imagecredit: Ray Hennessy, via Unsplash Public Domain

Dit vind je misschien ook leuk...