Shell aast op ontwikkelingsrechten offshore windpark VS

Vestas offshore windturbines

Update: Shell is door het het Amerikaanse Bureau of Ocean Energy Management geselecteerd als een van de negen partijen die in aanmerking komen voor de ontwikkeling van een windpark voor de kust van North Carolina.

Gebied 1,4x groter dan ‘Borssele’

Update 18 januari 2017: Bij Kitty Hawk, 44 kilometer uit de kust van North Carolina, stelt de Amerikaanse overheid een gebied van 495 vierkante kilometer beschikbaar voor de ontwikkeling van offshore windenergie.

Medio maart 2017 brengt het Bureau of Ocean Energy Management (BOEM) de ontwikkelingsrechten van het gebied ter veiling. Shell en collega-olieboer Statoil behoren tot de negen ontwikkelaars die mogen meebieden op de offshore kavels. Statoil won in december 2016 een veiling voor een ontwikkelingsgebied voor de kust van New York. Voor 321 vierkante kilometer telde het Noorse olieconcern $ 42,5 mln neer. Hoeveel windturbines en hoeveel vermogen de windparken bij New York en bij Kitty Hawk krijgen, is nog niet bekend en in te vullen door de winnende bieders.

Ter referentie; het gebied dat door Nederland beschikbaar is gesteld voor de ontwikkeling van Windpark Borssele is 344 vierkante kilometer groot. Dit windpark voor de Zeeuwse kust krijgt ruwweg 1.400 megawatt aan windmolens. Daarvan nemen Shell, Eneco en Van Oord de ene helft en het Deense energieconcern Dong de andere helft voor hun rekening.

Een eerder bericht  de internationale ambities van Shell van 14 december 2016 hieronder. 


Shell gaat nu ook voor windparken aan Britse en Duitse kust

Na de gewonnen tender voor Borssele 3 & 4 wil Shell doorstoten met offshore windprojecten in het buitenland. Locaties in de Britse en Duitse wateren liggen het meest voor de hand. 

Optrekken met ervaren partners

Met de spectaculaire biedprijs van € 54,50 per megawattuur heeft Shell het tweede grote windproject voor de Zeeuwse kus binnengesleept. Dat smaakt naar meer, niet alleen in de Nederland.

“We zijn hier niet voor slechts één tender ingesprongen”, zegt Dorine Bosman, manager Wind Business Development bij Shell tegen Recharge. “We kijken naar verder, vooral naar aanbestedingen in Duitsland en Groot-Brittannië.” In gesprek met Reuters speelt Bosman daarnaast met de gedachte om zich in operationele windparken of gegunde projecten in te kopen.

Buiten Europa, waar de windsector op land stevig gevestigd is maar pas net voorzichtig de tenen in het water steekt, ziet Bosman ook kansen. De Verenigde Staten realiseerden deze zomer pas het eerste offshore windpark, slechts 30 megawatt groot. Ook in Azië ligt de ontwikkeling van offshore projecten sterk achter op die in Europa.

Offshore scoren met sterke consortia en goedkoop geld

De gewonnen tender, de internationale groeiambities van Bosman en eerdere uitlatingen van Marjan van Loon (president Shell Nederland) staan haaks op de visie van Shell-CEO Ben van Beurden. Die claimde krap een maand geleden nog eens dat hernieuwbare energie ‘fundamenteel niet winstgevend is‘. Alle wereldvreemdheid van die uitspraak ten spijt, roept de extreme prijsval in offshore wind inderdaad de vraag op hoe Shell en concurrenten nog geld verdienen in deze vechtmarkt.

Bosman geeft tegen Recharge aan dat het consortium rond Shell in ieder geval niet over een nacht ijs is gegaan. “Deze deal is sinds 2015 voorbereid. We hebben breed gekeken naar innovatie en kostenreducties in ontwerp en uitvoering.” Shell, Eneco, Van Oord werkten al samen aan een bod op de eerste helft van Windpark Borssele. Samen met Diamond Generating Europe (DGE, investeringstak van Mitsubishi) en windturbineleverancier Vestas is de vergaarde kennis opnieuw ingezet in deze tweede tender. Daarnaast heeft de gehele offshore-sector de lage rente en overcapaciteit op de staalmarkt mee.

Eneco en Mitsubishi investeren ook in Belgische Noordzee

Shell’s partners Eneco en DGE stappen samen ook in een offshore project voor de Belgische kust. Het windpark Norther krijgt 370 megawatt aan vermogen en kost naar verwachting € 1,2 mrd. Het zeewindproject komt op 23 kilometer uit de Vlaamse kust, niet al te ver van Windpark Borssele. Ook in dit project maken Eneco en DGE gebruik van Vestas windturbines, 44 stuks met een vermogen van 8,4 megawatt.

Toevoeging 16 december 2016: Ook Van Oord is betrokken bij het Norther. Het Financieele Dagblad meldt dat de stroomprijs voor het grootste windpark van België dubbel zo hoog (€ 124 per MWh) is als voor Borssele 3 & 4.

Bron: Recharge, Reuters, Shell / Imagecredit: Vestas

Thijs ten Brinck

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Lomito schreef:

    Zet de SDE+ stil en er blijft niets over van dit verhaal.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.