Aerogenerator X: Verticale windturbines op zee

Werken op zee is lastig en dus duur. Waar windturbines op land inmiddels concurreren met conventionele energiecentrales is offshore windenergie op zee door de hoge installatie en onderhoudskosten nog steeds niet rendabel te exploiteren. De verticale windturbine van Wind Power Limited kan de kosten mogelijk sterk omlaag brengen.

Offshore windenergie kostendekkend met verticale rotor

Voor reguliere windturbines moeten de bladen, generator en alle randapperatuur op grote hoogte geïnstalleerd worden. Op land al geen sinecure maar op zee met wind en golven helemaal lastig. Bij de Aerogenator X, een windturbineconcept van het Britse Wind Power Limited, bevinden alle zware en onderhoudsgevoelige componenten zich dichtbij zeeniveau. De windenergie wordt via grote schuingeplaatste wieken omgezet met een generator die haaks op het zeeoppervlak staat.

Doordat de wieken niet meer aan een toren “hangen” maar netjes in balans boven op de generator staan kunnen de bladen ook veel groter uitgevoerd worden. Ook vibraties door “windschaduw” van de toren worden naar verwachting kleiner. Wind Power Limited denk dat het concept schaalbaar is van 100kW tot 10MW.

Helaas stamt het concept wel alweer uit 2010, er lijkt tot op heden nog weinig mee gedaan. Jammer, het idee lijkt volkomen haalbaar en zou inderdaad grote voordelen in installatie en reparatie kunnen bieden.

Bron & foto’s: Grimshaw Architects

Thijs ten Brinck

Dit vind je misschien ook leuk...