GasLand: Schokkerende documentaire over schaliegaswinning, tevens wat eenzijdig

In aanloop naar de verkiezingen komt schaliegas hier en daar aanbod. Sommige partijen zien het als de laatste stuiptrekking van de verwerpelijke fossiele industrie, anderen als een voordelige transitiebrandstof op weg naar echt schone energie. Gasland is een documentaire over de problemen bij fracking in de VS, wellicht is er voor de Nederlandse situatie ook wat van te leren.

Onconventioneel aardgas uit schalie

Schaliegas wordt gewonnen uit een dicht poreus gesteente waarin kleine gasbelletjes zitten opgesloten. Doormiddel van hoge hydraulische druk wordt het gas winbaar gemaakt. Hierbij worden naast miljoenen liters water ook grote hoeveelheden chemicaliën gebruikt.

Het grootste risico van gaswinning uit schalie is het gebruik van deze chemicaliën. De schalielagen liggen duizenden meters diep, erboven bevinden zich vaak aquifers (belangrijk voor de drinkwatervoorziening). Mocht er wat misgaan bij het fracken dan komt niet alleen het lokale milieu maar ook de volksgezondheid in gevaar.

In Gasland laat documentairemaker Josh Fox zien dat er inderdaad zaken misgaan. De film begint met Fox’s twijfels over het leasecontract (ter waarde van 100.000 dollar) dat een van de gasbedrijven biedt voor het gebruik van zijn grond. Fox pakt de auto en gaat op onderzoek uit, als ’the one man who stood up to the powers of evil corporations and corrupt governments’ gaat hij langs bij slachtoffers van de schaliewinning.

Vanaf dat punt hangt de documentaire aan elkaar van jamblikken met vuil water, ontvlammende gootstenen,verdachte verdachtmakingen en niet altijd even heldere geesten die vertellen hoe de gaswinning hun leven geruïneerd heeft.

Emmy Awards en Oscar nominaties ten spijt is Gasland mij net even te gekleurd om nog serieus te nemen. De docu laat overduidelijk zien dat er zaken niet in de haak zijn maar is toch vooral een shockdoc, op het irritante af. Desondanks een kijkje waard, mocht er in Nederland ook naar schaliegas geboord worden dan weten we waar we op moeten letten. Binnenkort op Wattisduurzaam een uitgebreide post over de voor en nadelen van onconventionele gaswinning.

Edit: Helaas verwijderd van Youtube maar Tegenlicht heeft gelukkig een verkorte versie uitgezonden in 2011. Nog ondertiteld ook, maar helaas geen embed-mogelijkheden.

Hier te bekijken: Tegenlicht Gasland

Bron: Gaslandthemovie.com

Thijs ten Brinck

Dit vind je misschien ook leuk...

5 reacties

 1. Ivo schreef:

  Was inderdaad soms ietwat vervelend hoe er van één kant werd gekeken naar de grote boze gasbedrijven (don’t get me wrong zo zie ik ze, deels door de docu ook, maar dit viel wel erg op)

  Toch was het wel degelijk erg indrukwekkend om te zien hoe iemands leven kan veranderen door een beetje gas/oliewinning in de buurt. Kraanwater dat niet meer te drinken is en elk moment in de fik kan vliegen is toch niet direct iets waar men op zit te wachten.

 2. jww schreef:

  helaas is de link met de video verbroken?

  • Thijs schreef:

   Inderdaad, gelukkig is hij nog beschikbaar via Uitzending Gemist. Bericht is aangepast, bedankt voor de waarschuwing.

 3. jww schreef:

  helaas is de link met de video verbroken?

  • Thijs schreef:

   Inderdaad, gelukkig is hij nog beschikbaar via Uitzending Gemist. Bericht is aangepast, bedankt voor de waarschuwing.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.