Forum voor Democratie vergeet even hoe goedkoop kernenergie is

Rob Mieremet, via Wikimedia Creative Commons

Soms blijkt ook voor populisten dat als je je cake opeet dat je hem dan toch echt niet meer hebt. In weerwil van de landelijke partijlijn dat kernenergie spotgoedkoop is, blijkt het in Zeeland als het erop aankomt opeens toch te duur.

Evidesmiljoenen naar bedrijfsvoering EPZ

De Statenfractie van Forum voor Democratie in Zeeland heeft een voorstel ingediend om waterbedrijf Evides af te splitsen van de Provinciale Zeeuwse Energie Maatschappij (PZEM).

Het voorstel heeft tot doel om de circa €20 mln winst die Evides jaarlijks maakt ten goede te laten komen aan de provincie en Zeeuwse gemeenten. Die winst vloeit nu nog in de balans van PZEM. Omdat PZEM als geheel niet of nauwelijks winst maakt, keert het bedrijf ook geen dividend uit aan aandeelhouders, waaronder de Zeeuwse overheden.


‘Kerncentrale Borssele soupeert de winst van Evides op’

Dat PZEM geen winst maakt, komt omdat het energiebedrijf een kunstmatig hoge prijs betaalt voor de elektriciteit die het afneemt van dochteronderneming EPZ, schrijft Energeia. EPZ is de exploitant van de kerncentrale Borssele en er is bij wet bepaald dat EPZ geen verlies mag lijden. Dat zou de veilige bedrijfsvoering van de kerncentrale kunnen schaden.

Jubel botst met Zeeuwse realiteit

Of de kerncentrale zonder de kunstmatig hoge elektriciteitsprijs die PZEM betaalt inderdaad verlies zou lijden is op Twitter al regelmatig voer voor felle discussies geweest. Een wespennest dat ik vanavond verder met rust laat.

Bron: FVD.nl

Feit is dat het voorstel van de Zeeuwse FVD op zijn best niet congruent is met de claims van de landelijke FVD dat kernenergie spotgoedkoop is, en daarom de energiebron van de toekomst moet zijn. Als kernenergie daadwerkelijk spotgoedkoop zou zijn, zou EPZ vette winst maken. Dan zou het Zeeuwse provinciebestuur – dat ook belang heeft bij de Evidesmiljoenen – niet waarschuwen dat het energiebedrijf ‘door zijn hoeven zakt‘ als Evides wordt afgesplitst.

De Zeeuwse praktijk is een reality check voor Forum voor Democratie en voor de VVD en PVV die net als Baudet op de trom slaan voor de bouw van nieuwe kerncentrales in Nederland. De kerncentrale Borssele is het enige Nederlandse praktijkvoorbeeld van een operationele kerncentrale. De centrale is in 1973 gebouwd tegen aanmerkelijk lagere kosten dan nu mogelijk zou zijn. Kernenergie is niet spotgoedkoop. Dat betekent niet dat het geen goed idee is om kerncentrales te bouwen. Ook als de atoomstroom duurder is dan windstroom kan atoomstroom tenslotte nog steeds prima betaalbaar zijn. Maar ‘spotgoedkoop’ valt bij deze af als argument voor kernenergie. Dat is kernenergie niet. Ook niet volgens de Zeeuwse vrienden van Baudet. Nodig wellicht, maar helaas niet goedkoop. Echt niet.


Bron: PZC, Energeia / Imagecredit: Rob Mieremet, via Wikimedia Creative Commons

Thijs ten Brinck

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. AntonBr schreef:

    Een lokale afdeling moet stemmen zoeken met lokale thema’s. Kernenergie in Zeeland is al jaren hot.

    Qua kosten zal Borssele niet zo gunstig zitten tov EDF plants in frankrijk. Oudere plants worden duurder in onderhoud, en het is een klein fabriekje aan 0,5 GW. Ik weet niet hoe groot de serie van het Borssele model is, zit daar schaalvoordeel?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.