Lijstjestijd 2018: Jaar van waterstof, kernenergie en gele hesjes

Lucas Wesney, via Unsplash Creative Commons

Energietransitie-jaaroverzicht aan de hand van de 5 best gelezen artikelen en de 5 slechtst* gelezen artikelen van 2018 op WattisDuurzaam.nl. Met veel waterstof, kernenergie, ophef, podcasts, onzin, ophef en ophef.

2018 in het teken van het Nederlandse Klimaatakkoord

Al vanaf de presentatie van het regeerakkoord in 2017 stond energiejaar 2018 in het teken van het klimaatakkoord. Pas na een stevige stoelendans, waarin meer en meer stoelen werden bijgeplaatst, ging de muziek aan de klimaattafels aan. Pas ver in 2019 gaat die muziek vermoedelijk weer uit.

Hoewel er in de rest van de wereld ook veel gebeurd is op het vlak van energie en klimaat, heeft dat nieuws deze site nauwelijks gehaald. Een sterk Nederlandse aangelegenheid dus, dit jaaroverzicht. Eerst de 5 meest gelezen stukken.

1.Peperdure misverstanden over waterstof

Met in januari de beving in Zeerijp, in februari de start van het klimaatberaad en in maart het besluit de aardgaswinning te stoppen, begon de lente met een zoektocht naar CO2-vrije, gasvormige energie die Groningen niet aan het beven brengt. Waterstof! Het leek de oplossing voor al onze problemen. Maar de hype nam een loopje met de realiteit. Het best gelezen artikel van 2018 kaart de belangrijkste misverstanden aan.

2.Waarom de wereld niet maar nu net uw huis wél van het gas af moet

In het kielzog van het gasbesluit werd in april bekend dat nieuwbouw op gas al vanaf 1 juli niet meer zomaar vergund zou worden. Een onhandig manifest suggereerde daarbij dat er vanaf 2021 überhaupt geen CV-ketel meer te koop zou zijn. Vanaf dat moment dreef een leger kulcolumnisten de Nederlandse onderbuik onder valse voorwendselen in een geel hesje. Dit stuk zet de desinformatie over ‘het gasverbod’ in perspectief.

3.7 innovaties die de energietransitie niets verder helpen

In het op twee na best gelezen stuk haal ik enkele veelbesproken innovaties onderuit. Dit omdat ze naar mijn inschatting nooit een zinvolle bijdrage aan de energietransitie zullen leveren en toch steeds weer met misplaatst enthousiasme worden aangedragen. Op zijn best niet zo erg, in het slechtste geval een rem op de transitie. Conclusie tussendoor; afgaande op de top 3 las u dit jaar het liefst mijn meest zeikerige stukken. 😉

4.Hoe deze antieke accu uit Delft oneindig veel windenergie opslaat

Op nummer 4 dan toch een positief verhaal, over de in potentie baanbrekende Battolyser van de TU Delft. Een variant op de oeroude nikkelijzeraccu die, als hij ‘volgeladen’ is, overschakelt op waterstofproductie. Hij combineert zo de efficiëntie van kortetermijnopslag in een accu met de langetermijn-capaciteiten van waterstof. In 2019 als het goed is de eerste praktijkresultaten. Zeer benieuwd.

5.Woonwijk aardgasvrij dankzij enorme bak water en windenergie

Het Brabantse Ecovat maakt de top 5 vol. Deze thermosfles op wijkformaat levert duurzame warmte uit om het even welke bron aan huishoudens en bedrijven. Dat zal naast zonnewarmte onder meer ook windstroom zijn. Zo biedt Ecovat voor appartementen die ongeschikt zijn voor een individuele warmtepomp de optie om toch elektrisch te verwarmen. Als alles goed gaat in 2019 in Arnhem het eerste full-size exemplaar.


Top 5 te weinig gelezen artikelen van 2018

*Van enkele van de onderstaande artikelen had ik meer reuring verwacht dan van de succesnummers hierboven. Daarom breng ik ze schaamteloos nog eens opnieuw onder de aandacht. U hebt deze tijdloze topstukken per abuis mogelijk gemist. 😉

1.Tijd voor een enge maatschappelijke discussie over kernenergie. In april, maanden voor Arjen Lubach kernenergie opeens definitief 3 dagen helemaal hip maakte, had ik al ontzettend mijn best gedaan op een genuanceerd stuk over de zin en onzin van kernenergie. En nog geen 2.000 man las het.

2.Europese CO2-prijs steeg in 12 maanden 6 keer harder dan bitcoin. Na jaren kritiek op het Europese emissiehandelssysteem (ETS) steeg CO2-prijs eindelijk tot substantieel niveau. Dat had weer zijn raakvlakken met de onderhandelingen rond een CO2-minimumprijs in het klimaatakkoord.

3.Niet schreeuwen, luisteren: 9 podcasts over de energietransitie. Overzicht van mijn favoriete podcasts over energie en klimaat. Bekijk als je graag podcast-archieven induikt ook de losse berichten over afleveringen van De Energiegasten en Studio Energie.

4.Kernenergie, CO2-opslag en hogere dijken zijn absoluut niet te duur. Na het succesje van Lubach werd het hernieuwde enthousiasme voor de nucleaire optie snel weer de kop in gedrukt omdat het ’te duur’ is. Dom. Klimaatbeleid kost op korte termijn sowieso meer dan geen klimaatbeleid. En wat is duur?

5.Tesla’s ‘Big Battery’ heeft kwart van kostprijs al terugverdiend. Toen ‘die maffe Elon Musk’ beloofde de grootste accu ooit binnen 100 dagen ‘of anders gratis’ te leveren, was dat wereldnieuws. Inmiddels verdient de accu goed geld maar hoor je er niemand meer over. Hype te vroeg gepiekt. Jammer want dit is topnieuws.


Dankwoordje

Net als vorig jaar run ik WattisDuurzaam.nl in de vrije tijd die overblijft naast mijn werk bij We Boost Tenders, als EMVI/duurzaamheidsadviseur in aanbestedingen. Geïntrigeerd door het klimaatakkoord heb ik daarnaast met de Klimaat- en Energiekoepel door het hele jaar flink wat avonden meegedacht over het deelakkoord voor de elektriciteitssector.

Goed, leuk en interessant maar het gevolg is wel het kleinste aantal artikelen in één jaar sinds de oprichting van WattisDuurzaam.nl. Top om te zien dat de bezoekcijfers toch weer 25% zijn gestegen, naar inmiddels een stevige 15.000 per maand. Meer artikelen in 2019 durf ik niet te beloven maar ik blijf zeker schrijven. Bedankt voor de motivatie en de beste wensen! Tot slot hiernaast nog een filmpje voor de goede voornemens.

Imagecredit: Lucas Wesney, via Unsplash Public Domain

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.