Ondanks Milieudefensie loop ik zondag mee in de Klimaatmars

Ian Parker, via Unsplash Public Domain

Zondag 10 maart 2019 gaan in Amsterdam mensen de straat op voor het klimaat. Dit op initiatief van Milieudefensie, Greenpeace, FNV, Oxfam en andere organisaties. Ik krijg daar lichtjes jeuk van. Maar ik ben er wel bij.

De straat op tegen transitieremmers in alle smaken

Volwassenen die protesteren, spandoeken maken, leuzen scanderen. Ik vind het maar ongemakkelijk. Jongeren is een ander verhaal. Dat Greta Thunberg haar generatie in beweging krijgt voor klimaatbeleid is schitterend. De Nederlandse spijbelactie in Den Haag begin februari was schitterend.

Van al die gedreven spijbelaars is helaas ook blijven hangen dat een aantal achteraf een hamburger at. Die cynische herinnering is het werk van versleten opiniemakers die stuk voor stuk met hetzelfde o zo verrassende haakje op de proppen kwamen. Hoe krom is je wereldbeeld als je de ene dag het klimaatakkoord afserveert omdat het effect verwaarloosbaar is en een dag later kinderen aan de schandpaal nagelt omdat ze een hamburger eten?


Opkomst Klimaatmars kan niet groot en divers genoeg zijn

Alleen al vanwege de treurige reactie op het klimaatspijbelen, tot zelfs hele complottheorieën rond een Zweeds meisje van 16 aan toe, hoop ik dat er komende zondag veel mensen een stukkie door de hoofdstad wandelen. Dus moet ik van mijzelf ook. Maar dan blijft zo’n mars wel ongemakkelijk. Daarom nog eens 3 argumenten om mijzelf over de streep te trekken.

1.Mensen van wie je denkt dat ze Elsevier lezen, lezen Elsevier

Te veel Nederlanders op posities die er toe doen in het bedrijfsleven en de maatschappij zijn matig geïnformeerd over klimaat en energie. Deze groep vaart op de pseudowijze redenaties van Wynia, Sommer en generatiegenoten. Deze groep is absoluut voor rede vatbaar maar treft vooral gelijkgestemden. Zo snel deze groep de ernst en de kansen van de zaak inziet, komt de transitie in een stroomversnelling. Een grote opkomst is door deze groep niet te negeren.

2.Het moet maar eens afgelopen zijn met dromen over innovatie

Effectief klimaatbeleid verandert het landschap en neemt een hap uit budgetten die ook zonder klimaat probleemloos uitgeput raken. Klimaatbeleid is niet voor iedereen leuk en heeft electorale consequenties. Daarom dwepen politici met innovatie. Of het nu een thoriumreactor of een waterstofpaneel is, de doorbraak ligt altijd áchter de horizon. Een grote opkomst geeft de politiek de rugwind om juist bewezen oplossingen zo snel mogelijk in beleid te vatten.

3.Klimaat is te belangrijk om aan de usual suspects over te laten

De organisaties die de klimaatmars organiseren en/of adopteren, hebben het beste voor met de wereld en zijn bij uitstek in staat de achterban te activeren. Helaas hangt de milieubeweging sterk aan principes die effectief klimaatbeleid in de weg staan, bijvoorbeeld over financiering door ‘de industrie’ of over de inzet van kernenergie en CO2-opslag. Een onverwacht diverse oploop bij de klimaatmars steunt partijen die pragmatischer denken over klimaat en energie.


Tot zondag in Amsterdam!

Hopelijk heb ik met dit stuk mijzelf en andere twijfelaars overtuigd om zondag toch aan te haken, vanaf 13:00 op de Dam. De klimaatmars kan alle extra aanloop gebruiken want het belooft oudhollands matig weer te worden. Je zult me herkennen aan de kleren die ik anders ook had aangetrokken. Achteraf zal ik overigens claimen dat iedereen die zonder spandoek, Groenlinkssjaal of Milieudefensiepetje meeliep, dat deed als steun voor pragmatisch klimaatbeleid. Dus dan weet je dat.

Bonustip
Voor wie verdenking op steun aan de milieuclubs volledig weg wil nemen; breng een Happy Meal of Wopper mee. 😉

ImagecreditIan Parker, via Unsplash Public Domain

Dit vind je misschien ook leuk...