Elektriciteitsmast als windturbine, of liever andersom?

In de Ingenieur van 30 november een stuk over de combinatie van elektriciteitstransmissiemasten en windenergie. De Duitse ontwerper Philipp Steffens wil een Savonius-windturbine (een soort verticaal schoepenrad) integreren met de masten van het hoogspanningsnet. Het idee is niet nieuw, in 2009 las ik (naar ik meen ook in De Ingenieur) over het ontwerp van drie Franse ingenieurs met hetzelfde concept.

Links het ontwerp van Steffens Design, rechts het Franse concept.

Nimby problemen met windenergie vermijden

Destijds vond ik het een fantastisch idee: De opgewekte energie is direct aan het net te leveren en gezeur over de installatie van ‘lelijke windmolens’ zou veel minder worden als ze worden gecombineerd met de toch al lelijke maar reeds vergunde elektriciteitsmasten. Tevens lijkt de omnidirectionele Savonius turbine ideaal voor deze toepassing, het maakt niet uit uit welke hoek de wind komt.

Nu ik wat meer weet over windenergie heb ik helaas mijn twijfels bij deze combinatie. Het rendement van een windturbine is sterk afhankelijk van zijn oppervlakte, de gemiddelde windsnelheid ter plaatse en in de hoogte waarop de windenergie wordt afgetapt. Ook de directe synergie valt weg, het door de turbine opgewekte voltage is veel te gering om direct in het net te voeden.

Elektriciteitsmasten zijn nooit bedoeld als windturbine

Afgezien van de vraag of een dergelijke toren de extra belasting aan kan is er in het binnenwerk van een elektriciteitsmast weinig ruimte voor een turbine. Ook zijn de vakwerktorens wel hoog maar rijken ze lang niet zover als gangbare windturbines. Daarbij hebben elektriciteitsmasten en kabels juist last van wind. Als er bij de installatie van een hoogspanningsnet al is gelet op lokale windkracht dan is dat in het nadeel van een eventuele windturbine. De kans is kortom klein dat een dergelijke turbine ooit rendabel wordt.

Netwerk van windturbines gebruiken als transmissietorens

Omgekeerd kan het misschien echter wel. Naast de windturbines wordt er de komende jaren hopelijk nog veel meer decentrale energie-opwek geïnstalleerd. Alle capaciteit aan zonnecentrales, golf en getijden energie en biomassa vergisters zal ook met het net verbonden moeten worden.

Wellicht is het daarbij mogelijk nieuwe windturbines een dubbelrol te geven als netwerk voor middelspanning. De masten worden dan van begin af aan ontworpen met energie-opwek als hoofddoel en toch blijven bovengenoemde nimby-voordelen onverminderd geldig.

Bron: De Ingenieur (papieren versie, 30 november 2012)
Image credits: Steffensdesign.de, Duurzameenergiethuis.nl & J-C-M @ sxc.hu


Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.