Na KWS komt ook BAM met een elektrische asfaltspreidmachine

BAM

Bouwbedrijf BAM heeft een asfaltspreidmachine op diesel omgebouwd naar een accu-elektrische aandrijving. Bij gemiddeld jaarlijkse inzet voorkomt de emissievrije bouwmachine 93 ton CO2-uitstoot en 115 kg NOx-emissie. 

Besparing van 150 liter diesel per werkdag

De samen met het Amsterdamse bedrijf New Electric en de Duitse leverancier Wirtgen omgebouwde dieselmachine beschikt nu over twee elektromotoren, een vast accupakket van 270 kilowattuur (kWh) en een wisselaccu met eveneens 270 kWh opslagcapaciteit.

Met beide accu’s samen kan de asfaltmachine een draaidag van 8 uur of meer mee. Op diesel had dezelfde machine dan 150 liter brandstof verstookt. Met een extra wisselaccu zijn langere draaidagen mogelijk, en dezelfde accu is ook in ander materieel inzetbaar. BAM nam in 2020 een eerste elektrische wals in gebruik. Het bouwbedrijf streeft er naar nog deze zomer asfalt aan te kunnen brengen met een set uitsluitend emissievrij materieel.

Hoewel BAM in het persbericht een wereldprimeur claimt, gaat de eer van de eerste asfaltspreidmachine op accu in Nederland vermoedelijk naar concurrent KWS (onderdeel VolkerWessels). KWS kondigde al eind 2020 de bouw van deze elektrische machine aan en berichtte in juli 2021 dat hij gebruiksklaar was. Primeur of niet, mooie prestatie van BAM. En extra mooi dat het een machine van een andere leverancier, gerealiseerd met andere elektrificatiespecialisten betreft. Des te groter de kans dat we de komende jaren snel veel meer emissievrije en geluidsarme asfaltmachines gaan zien.


Bron: BAM / Imagecredit: BAM

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.