Overcapaciteit aan steenkool in de NL energiemarkt

Veel ogenschijnlijk tegenstrijdig geklaag over energieprijzen de afgelopen weken. Aan de ene kant gaat een aluminiumproducent over de kop, naar eigen zeggen omdat de elektriciteitsprijzen ondragelijk hoog zijn geworden. Tegelijkertijd maakte DONG Energy vanochtend bekend maar helemaal te stoppen in Nederland omdat ze de energie aan de straatstenen niet kwijt kunnen. Raar maar waar.

Windenergie uit Duitsland verstoort energiemarkt

De energiemarkt is volop in ontwikkeling, aan de ene kant maken ‘de groenen’ prachtige progressie; in Duitsland werd de afgelopen jaren al ruim een kwart van alle elektriciteit opgewekt uit hernieuwbare bronnen en met de bekrachtiging van het SER Energieakkoord heeft Nederland zich als traagste jongetje van de klas nu ook eindelijk gecommitteerd tot verregaande verduurzaming van de energiemarkt.

Tegelijkertijd doet vooral de VS een paar stappen terug met een enorme groei in schaliegas. Schaliegas brand weliswaar schoner dan steenkool maar de winning van het onconventionele gas gaat gepaard met allerhande andere nadelen. Bovendien wordt de steenkool, die de Verenigde Staten nu zelf niet meer opstoken, tegen dumpprijzen verscheept naar onder andere onze Nederlandse kolencentrales.

Goedkope steenkool en windenergie prijzen relatief schone gascentrales uit de energiemarkt

Gasgestookte energiecentrales stoten veel minder CO2 uit dan kolencentrales en zijn veel flexibeler op en af te regelen. Dit laatste maakt ze uitstekend geschikt om samen te werken met afwisselend beschikbare energie uit zonnepanelen en windturbines. Eneco en DONG Energy bouwden hierom in Rotterdam samen een state of the art gascentrale. Helaas mochten andere leveranciers, ondanks terechte protesten, ook investeren in nieuwe kolencapaciteit.

De afgelopen tien jaar is opwekcapaciteit in Nederland nagenoeg verdubbeld. Met de groene concurrentie uit Duitsland en een langdurige economische crisis blijkt die toegenomen capaciteit nu grotendeels overbodig. Vervelend genoeg trekken de maatschappijen die in de afgelopen jaren ouderwetse, smerige kolencentrales hebben bijgebouwd nu aan het langste eind. Hoewel de centrales helemaal niet aansluiten bij de variabele windenergie uit het oosten zijn de kolen uit het westen zo voordelig dat dat niet meer uitmaakt.

Tijd voor een corrigerende kolentax

Dat brengt ons in de kromme situatie waarin een hypermoderne Enecogencentrale nog geen twee jaar na oplevering alweer wordt ontmanteld omdat hij vrijwel nooit concurrerend kan produceren. De efficiënte en relatief schone gascentrale staat driekwart van de tijd stil. Tegelijkertijd draaien de toch al vuile kolencentrales nog eens extra inefficiënt omdat ze niet in staat zijn om de pieken en dalen in de windstroom uit Duitsland (en straks ook uit Nederland) flexibel op te vangen.

Waar de Europese Unie zich ondanks alles groene bedoelingen afgelopen jaar enorm sterk maakte tegen dumping van zonnepanelen uit China wordt er tegen de steenkolen die de Europese markt nu overspoelen niet opgetreden. Nu ben ik niet voor overheidsinmenging maar als je met de duurzame 20-20-20 doelstellingen in het achterhoofd besluit tot een minimumprijs voor Chinese zonnepanelen dan is eco-protectionisme ten opzichte van veel te goedkope steenkool toch zeker ook te verantwoorden.

Investeren in honderden prachtige windturbines, zoals afgesproken in het wat dat betreft knap ambitieuze Energieakkoord, heeft tenslotte weinig zin als alle milieuwinst direct teniet wordt gedaan door ouderwetse kolenstook. Daarom; Wijstoppensteenkool.nl

ImageCredit: John Wilson Carmichael (1799 – 1868) via WikiMedia

Thijs ten Brinck

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.