Training duurzaamheid voor grond-, weg- en waterbouw (GWW)

Hussan Amir, via Unsplash Public Domain

De bouw- en infrasector moet haar negatieve impact op milieu- en klimaat sterk reduceren, net als de rest van de economie. En net als in de rest van de economie is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Want waar begin je? En hoe?

Dit artikel is onderdeel van een samenwerking met Brave & Boost.

Rijkswaterstaat, gemeenten, provincies en waterschappen hebben vrijwel allemaal ambitieuze doelen gedefinieerd op het vlak van CO2-uitstoot, circulariteit en natuur. Hetzelfde geldt voor praktisch alle aannemers, klein en groot, in de Grond-, Weg- en Waterbouw (GWW). Aanbestedingen zijn in deze sector een goed instrument om de duurzaamheidsdoelen in de praktijk te brengen. Bij een groot aantal opdrachtgevers hebben gunningscriteria gericht op duurzaamheid inmiddels een vaste plaats in de tenders. Marktpartijen tonen gelukkig ook enthousiasme om deze duurzaamheidscriteria in te vullen.

Met adviesbureau We-Boost is duurzaamheidsexpert Diederik Hoefsmit continu betrokken bij GWW-aanbestedingen met duurzaamheid in de hoofdrol. “We waren er vroeg bij toen duurzaamheid opkwam in onze sector”, zegt Hoefsmit. “Inmiddels is het niet alleen onze expertise maar ook een voorwaarde. In 2020 hebben we besloten om opdrachtgevers en aannemers alleen nog te ondersteunen in tenders met een duidelijke duurzaamheidscomponent.”

Groot gat te dichten tussen praktijk en ambitie

Hoewel de verduurzaming in vrijwel alle organisaties onmiskenbaar op de agenda staat, ligt de infrasector nog niet op schema om de duurzaamheidsambities voor 2030 en 2050 ook daadwerkelijk waar te maken. Het is voor zowel de opdrachtgevers als de aannemerij vaak nog echt zoeken hoe het gat tussen praktijk en ambitie te dichten is.

“Verduurzamen van de GWW kan mij niet snel genoeg gaan, en ik denk dat kennisdelen cruciaal is om de noodzakelijke versnelling te realiseren”, zegt Hoefsmit. “Duurzaamheid geldt vaak nog als een specialisme, ondergebracht bij een specifiek team of zelfs bij één expert. Terwijl het ons allemaal aangaat. Iedereen zou er over mee moeten en willen denken.”

Opdrachtgevers en aannemers samen aan de slag

Om de hoe-vraag te beantwoorden, nam Hoefsmit met zijn collega’s het initiatief voor de training ‘Duurzaamheid in de GWW’. Samen met trainingsbureau Brave&Boost is een toegankelijke en interactieve basistraining opgezet.

Deze training zet de deelnemers aan het denken over duurzaamheid op verschillende niveaus: de planetaire grenzen, Europese richtlijnen, Nederlandse doelen, ambities van de eigen organisatie en persoonlijke drijfveren. Vervolgens behandelt de training de milieu-impact van de belangrijkste materialen en activiteiten uit de bouw. “We pakken dit onderdeel op door deze impact te kwantificeren, aan de hand van een introductie van de Milieu-Kosten Indicator (MKI)”, zegt Hoefsmit. Tot slot komt aan bod hoe verschillende contractvormen op verschillende manieren ruimte bieden voor duurzame oplossingen.

Wat deelnemers aanspreekt, is dat de groep zeer gemengd is. Hoefsmit: “Opdrachtgevers en opdrachtnemers komen elkaar tegen in een setting die in de sector ongebruikelijk is. Hierdoor raken we gedurende de dag in gesprek over verschillende belangen, obstakels en kansen. Uiteindelijk geloof ik dat elkaar opzoeken en het handelen naar gezamenlijke belangen de helft van de transitie naar een duurzamere GWW is.”


Heb je interesse in de training Duurzaamheid in de GWW?

Op 21 december en 20 januari verzorgen de trainers een Open-Inschrijving editie. Geef hier je gegevens door om meer informatie te ontvangen. Daarnaast kunnen wij de training ook specifiek voor jouw organisatie incompany ontwikkelen en organiseren. Om de unieke combinatie tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers te behouden kun je dan zelf partners uitnodigen. Neem in dit geval contact op met sjoerd@brave-boost.nl.


Imagecredit: Hussan Amir, via Unsplash Public Domain

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.